Biz analiza

Poduzetnici vjeruju u potencijal BiH i pomjeraju vlastite granice


Autor je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Groupa.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, BiH već u prvom kvartalu 2018. godine bilježi rast prihoda od indirektnih poreza od 13,5%, što ukazuje na povećanje prometa kompanija koje posluju u BiH. Ukoliko izuzmemo povrat dijela sredstava kompanijama, iz objavljenih podataka jasno je da je privreda u prva dva mjeseca 2018. godine u državni budžet unijela preko 900 miliona KM sredstava koja su raspoređena u javnu potrošnju.

Istovremeno, svjedoci smo čestih blokada saobraćaja, dnevnog politikanstva kao i usvajanja seta zakona u prošloj godini koji predstavljaju dodatne namete kompanijama. Protekla godina bila je u znaku reformi koje su imale za cilj da rasterete poslodavce, ali su u konačnici donijele suprotno od očekivanog.

Nažalost, nismo dobili suštinska rješenja i iz ugla poslodavaca, iza nas još jedna izgubljena godina u pokušaju da se poboljša poslovni ambijent u BiH i kompanije učine konkurentnijim na tržištu.

Evidentno je da postojeće zakonske regulative i pravna nesigurnost nisu okruženje povoljno za razvoj novih investicija. Dodatno, susrećemo se sa sporim i neefikasnim birokratskim aparatom koji nije adekvatan servis za poboljšanje poslovnog ambijenta. Također, obrazovni sistem nije usklađen s potrebama tržišta kako bi kompanije mogle dodatno razvijati ljudske resurse i tako jačati poslovanje.

Zašto ponovo naglašavam sve ovo?

Da bismo prepoznali hrabrost i istrajnost poduzetnika koji, bez obzira na negativan ambijent, svakodnevno ulažu u razvoj poslovanja i podižu vlastite granice. Poduzetnika koji vjeruju u potencijale BiH i ne samo deklarativno nego i u praksi promovišu te potencijale i izlaze na najzahtjevnija svjetska tržišta. BiH je u 2017. godini ostvarila rekordan izvoz, a posebno u segmentu namještaja i automotiva. Postavlja se pitanje kako država nagrađuje i stimuliše ovekve rezultate bh. poduzetnika? Tako što dodatno opterećava troškove realnog sektora kroz parafiskalne namete, ukida olakšice za porez na dobit izvoznicima te ukida mjere zabrane izvoza trupaca. Na ovaj način, država nam šalje jasnu poruku da nema strategiju održivog razvoja i da se odluke donose ad hoc.

Često čujemo fraze o privlačenju stranih investitora koji će povećati zaposlenost i riješiti sve naše probleme. Pri tome zaboravljamo da su domaći investitori najveći poslodavci u ovoj državi i nosioci razvoja bh. ekonomije. Ako država ne nađe način da stimuliše i osnaži domaće investitore kako onda može očekivati dolazak novih, stranih investitora?

Dodatno, strategija privlačenja investitora treba biti fokusirana i na bh. dijasporu koja pored novca koji svakodnevno „ubrizgava“ u BiH, ima znanje, iskustvo i mrežu poznanstava, koja mogu doprinijeti razvoju bh. ekonomije. Potrebno je ljudima u dijasporu dati motiv da se vrate u BiH i pokreću biznise ovdje te svoje znanje podijele u cilju povećanja konkuretnosti BiH i pozicioniranja na globalnom tržištu.

U konačnici, ponovno naglašavam poduzetnišvo kao neiscrpni izvor insipiracije. Slušajući glas poduzetnika kroz zajednički dijalog, moguće je kreirati poslovni ambijent i dugoročnu stretegiju na svim nivoima.

“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u ovom komentaru ne odražavaju nužno stav i mišljenje Poslovnih novina, već isključivo autora.“