Tržišta i finansije

Centralna banka: Povećan broj oštećenih novčanica


Centralna banka BiH saopštila je da je u posljednje vrijeme u radu s gotovim novcem uočen povećan broj oštećenih novčanica na čijem je bijelom dijelu pisano ili crtano grafitnom i kemijskom olovkom.

Najčešće je broj upisivan kemijskom olovkom i pretpostavlja se da je to vezano za ručno brojanje novčanica, gdje lice mehanički upisuje olovkom neki iznos na novčanici, čime je direktno oštećuje za dalji opticaj, navodi se u saopštenju.

Nisu strani ni slučajevi kada se novčanice oštećuju ručnim upisivanjem grafičkom ili kemijskom olovkom teksta, crteža, simbola i slično.

Iz Centralne banke BiH skreću pažnju svim privrednim subjektima i građanima da se u bankarskoj praksi svako pisanje ili crtanje po novčanicama smatra namjernim oštećenjem novčanica koje su zakonsko sredstvo plaćanja.

U skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH i odlukom o postupanju s novčanicama i kovanim novcem KM koji je nepodoban za opticaj i oštećenim novčanicama efektivnog stranog novca, ova banka novac podnesen na zamjenu za koji sumnja, ima dokaz ili opravdan razlog da smatra da je riječ o namjernom oštećenju, može oduzeti i uništiti bez nadoknade podnosiocu.

Iz Centralne banke pozivaju sve privredne subjekte koji u svom radu rukuju gotovim novcem da licima koja obavljaju ove poslove skrenu pažnju da je najstrože zabranjeno pisati po novčanicama, jer se one time direktno oštećuju i kao takve moraju biti uništene kao nepodobne za opticaj.

Istovremeno s povećanim brojem ovakve vrste oštećenja novca, povećan je i broj pritužbi građana da komercijalne banke ne žele da zamijene oštećene novčanice, bez obzira na način i stepen njihovog oštećenja.