Novosti

Johnson&Johnson mora platiti bankaru 37 miliona dolara odštete


Kompanija Johnson & Johnson’s morat će platiti najmanje 37 miliona dolara investicijskom bankaru koji je optužio kompaniju da su njihovi proizvodi bili razlog zbog kojeg je dobio rak.

Tužbu je podnio stanovnik New Jerseya Stephen Lanco koji je rekao kako je dobio mezoteliom, rijetku vrstu raka koja se javlja u tankom sloju tkiva koji pokriva većinu unutrašnjih organa. Stranka je tvrdila kako je dobila rak zbog redovnog udisanja pudera na bazi talka koje proizvodi J&J, a koje je koristio otkad je rođen, 1972. godine.

Porota je proglasila krivom J&J krivom za 70% štete, a Johnsonsova dobavljača minerala talka, kompaniju Imerys za 30% štete, te je odlučeno da kompanije moraju platiti odštetu u iznosu 30 miliona dolara bankaru i 7 miliona dolara njegovoj ženi.

“Kompanija J&J je znala za postojanje azbesta u njihovom talku još prije skoro 49 godina”, izjavio je jedan od Lancovih advokata dodajući da kompanija nikad nije upozorila svoje korisnike da su pronašli azbest u svom bejbi puderu.

Iz J&J-a su odbacili optužbe i izjavili da njihov bejbi puder, koji je na tržištu od 1894., ne sadrži azbest niti uzrokuje mezoteliom ili bilo koji oblik tumora.

Johnson & Johnson također u izjavi kaže kako su razočarani ovakvom presudom, ali kako će se suzdržati od daljnjih komentara dok suđenje ne bude gotovo. Gven Majers, portparolka kompanije Imerys, poručila je kako će se kompanija žaliti te kako je uvjerena da njihov talk puder nije izazvao rak kod Lanca.

Supružnici Lanco nisu htjeli komentarisati slučaj.

Porota će nastaviti zasjedati u utorak kako bi odlučila o kaznenim dijelovima tužbe za Johnson & Johnson i kompaniju partnera, piše Bussiness Insider, prenose  Nezavisne novine.