Investicije

USAID: Dodijeljeno milion KM za nezavisne medijske sadržaje


USAID-ov Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), dodijelio je jučer bespovratna novčana sredstva za 23. medijska projekta, u ukupnom iznosu od 620.000 USD.

Ceremonija dodjele grantova održana je u prostorijama Centra za promociju civilnog društva, a ugovore su potpisali: TV1, portal radiosarajevo.ba, magazin Start BiH, portal impulsportal.net, portal avangarda.ba, portal buka.com/BukaTV, portal analiziraj.ba, portal žurnal.info.

Pet partnerskih projekata je također dobilo grantove: Udruženje Zašto ne? i Oslobođenje; Centar za građansku suradnju i portal žurnal.info; Mediacentar, Centar za istraživačko novinarstvo i portal bljesak.info; Transparency International u BiH i portal capital.ba; Centar za slobodno novinarstvo i magazin Faktor.

Grantove su dobili i pojedinci, građani novinari i novinari: Darko Udovičić, Jelena Kalinić, Ramo Hirkić, Adin Mulagić, Ornela Čolić, Faruk Vele, Edib Bajrović, Hana Kazazović, Hajrudin Redžović i Aldin Alić.

Program osnaživanja nezavisnih medija je program Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) putem kojeg će se do 2021. godine medijima i novinarima u BiH dodijeliti ukupno tri miliona dolara za proizvodnju nezavisnog medijskog sadržaja, kao i za razvoj kritičkog mišljenja.

IMEP dodatno omogućava i besplatnu pravnu zaštitu novinarima i medijskim organizacijama koje su izložene klevetama, nasilničkom ponašanju ili uznemiravanju.

Ovaj petogodišnji USAID-ov projekat implementira Centar za promociju civilnog društva, u partnerstvu sa OTVORENOM MREŽOM.