Tema u fokusu

ThermoFLUX iz Jajca značajno povećao izvoz, za godinu investirali 7 miliona KM


Najveći proizvođač kotlova i kamina na pelet i automatskih kotlova na sitni ugalj u Bosni i Hercegovini, ThermoFLUX iz Jajca, u prošloj godini je investirao 7 miliona KM u nove pogone, dok je u ovoj godini cilj širenje na nova tržišta, potvrdila je za portal Poslovnih novina Katarina Ladan, voditelj komercijalnog odjela ove kompanije.

“U 2017. godini smo svoj brend uspjeli plasirati na tri nova tržišta te tako povećali izvoz za 65%. Najvažnija izvozna tržišta su nam Njemačka, Italija, Makedonija i Srbija. Prošla godina je bila rekordna po ostvarenom prometu, izvozu, investicijama te broju uposlenih. Godinu ćemo posebno pamtiti po velikim ulaganjima. Radili smo na proširenju postojećih proizvodnih kapaciteta te investirali u nove proizvodne pogone i modernu opremu. Kroz ove investicije smo stvorili prostor za rad na novim projektima”, rekla je Ladan.

ThermoFLUX trenutno radi na razvoju posebne nove linije proizvoda.

“Nestrpljivo čekamo njezino predstavljanje. Ponosni smo što na strana tržišta plasiramo gotov proizvod pod vlastitim brendom. U 2018. godini planiramo nastupe na raznim inozemnim sajmovima. Na domaćem tržištu planiramo pojačati distribuciju industrijskih kotlova na biomasu”, kazala je Ladan.

U ovoj kompanijii nastoje da razviju štedljive i ekološke proizvode za grijanje, koji zadovoljavaju najviše standarde.

“Cilj nam je educirati građane i institucije o prednostima i uštedama uz ovakav način grijanja”, rekla je Ladan.

Poslodavci i investitori u BiH se susreću sa brojnim izazovima, a našu sagovornicu smo pitali šta bi posebno izdvojila.

“Trenutno najveći izazov za poslodavce u BiH je zadržati kvalitetnu radnu snagu, zbog odlaska sve većeg broja ljudi u inozemstvo”, zaključila je Ladan.