Tema u fokusu

ISPLORI 2018. u Sarajevu: Prilika za okupljanje domaćih i stranih investitora


Jedinstveni, multidisciplinarni i multifunkcionalni međunarodni sajam sporta, sportske opreme, lova i ribolova bit će održan u Sarajevu, u prostoru olimpijskog kompleksa „Juan Antonio Samaranch“ – Zetra u terminu od 08. do 13.05.2018 godine. Ovogodišnji sajam će biti prilika predstavljanja projekata i poslovnih ideja domaćim i stranim investitorima na Business Development Day programu koji će se održati 10.05.2018. godine. Jedan od ciljeva sajma „Isplori 2018“ jeste upravo pomicanje granica i promocija novog pristupa koji će dati pozitivne rezultate kako u sportu, tako i u razvoju sportske industrije u našoj zemlji i regionu.

Niz projekata iz oblasti  sportske industrije, bit će predstavljeno na ovogodišnjem sajmu Isplori 2018. Neki od tih projekata su: dodatno opremanje staze za brdski reli na području Općine Cazin tzv. Krajiška zmija, kao i projekat rekonstrukcije Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase, Općine Centar Sarajevo.  Također, na sajmu će biti predstavljeni i drugi projekti iz oblasti sportskog i rekreacionog turizma, izgradnje i rekonstrukcije sportskih objekata u općinama, proizvodnje sportske opreme, opreme za sportske objekte itd.

„Želimo potaknuti nadležne domaće institucije da pristupe izradi plana ili strategije razvoja sportske industrije, organizovanim pristupom investitorima i tržištima. Svjesni smo svih nedostataka poslovnog ambijenta u BiH, ali i na ovaj način želimo predstaviti potencijale naše zemlje i cijelog regiona zainteresovanim investitorima, ponuditi konkretne projekte, potaknuti administraciju da bude brža u rješavanju administrativnih procedura, ponuditi stručnu pomoći ukazati na kvalifikovanu radnu snagu i na prednosti takvih ulaganja.“, istakao je u razgovoru za Poslovne novine Enes Salihović, projekt menadžer sajma.

Posebna pažnja bit će posvećena razvoju sportske industrije u svijetu i tom prilikom će na sajmu biti predstavljeno 80 sportskih disciplina kao i sva oprema za sportske discipline, lov i ribolov.

Pokrenuti pozitivan sportski duh u regionu i drugačije razmišljanje o poimanju sporta u smislu da je to bitna karika privrede, očekivanja su organizatora.

Jedna od najvećih inovacija jeste činjenica da će Univerzitet u Sarajevu kao najveća i najznačajnija obrazovna i naučna institucija značajno doprinijeti kvalitetu sajma kroz stručna i naučna predavanja vodećih stručnjaka iz oblasti ekonomije, medicine, zdravstvenih studija itd. Naučna i stručna predavanja bit će održana svakoga dana sajma „Isplori 2018“ što predstavlja dodatnu vrijednost po kojoj se ovaj sajam razlikuje od ostalih.

U saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, ali i stručnjacima iz regiona i ostatka BiH, učesnici sajma „Isplori 2018“ bit će u prilici slušati i proširivati svoja znanja od vodećih stručnjaka sa sa Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu iz oblasti preventive, ishrane, rehabilitacije i liječenja sportista, bivših, sadašnjih i budućih. Profesori sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu govorit će o potencijalima sportske industrije u  razvoju sportsko rekreacionog turizma, finansijama i menadžmentu u sportu i sportskoj industriji. O različitim tehnikama treninga, ali i o značaju sporta za djecu, mlade, osobe sa posebnim potrebama, starije ljude govorit će profesori sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

„Činjenica da smo od samog početka rada na organizaciji sajma „Isplori 2018“ uključili naučnike, stručnjake, praktičare kako bi svako iz svoga doprinio kvalitetu, na način da to ne bude jedna u nizu sličnih manifestacija, već da bude događaj koji će dati konkretne rezultate od kojih će koristi imati svi koji su na bilo koji način uključeni u sport i sportsku industriju, čini ovaj sajam drugačijim od drugih“, naglašava Salihović. „Ovaj sajam će se razlikovati od svih ostalih upravo zbog svoje multidisciplinarnosti i multifunkcionalnosti, iako smo za neke naše planove ograničeni prostorim i infrastrukturim nastojat ćemo što više doprinijeti ostvarenju naših konačnih ciljeva, a to je sport za sve – u skladu s našim motom Ujedinimo svijet pod zastavom sporta“.

Svim predstavnicima lokalnih zajednica, poslovnim subjektima te institucijama pružit će se puna podrška u realizaciji njihovih projekata iz oblasti sportske industrije. Sajam „Isplori 2018“ je jedinstvena prilika da se na jednom mjestu okupe vlasnici projekata, investitori, proizvođači, korisnici roba i usluga vezanih za sportsku industriju, investitori. Bit će ovo prilika da Grad Sarajevo obogati ponudu za svoje, ali i građane cijele BiH, poslovne ljude, turiste, sportiste, sportske radnike itd.

Bit će to još jedna sjajna prilika koju će Sarajevo znati iskoristiti, ali  naš cilj je da i drugi gradovi i lokalne zajednice iskoriste prilike koje sajam „Isplori 2018“ pruža i imaju konkretne koristi od njegovog održavanja. Očekujemo dobru posjetu prvenstveno zbog različitih sadržaja koje će sajam „Isplori 2018“ ponuditi, gdje svako za sebe može naći nešto interesantno, nešto naučiti, unaprijediti svoja znanja i uspostaviti poslovnu saradnju“, naveli su organizatori.