Tema u fokusu

Selimović: Poslovnim rastom Disk se svrstao među dva posto brzorastućih kompanija u BiH


Piše: Irena Vasić-Dobrić

Direktor prodaje kompanije Disk d.o.o. Živinice Mirza Selimović izjavio je u intervjuu za Poslovne novine da je u prošloj godini ova firma povećala prihode  za 35 posto, čime je ostvarila ukupan promet u iznosu od oko 13 miliona KM.

„Povećanje prodaje smo ostvarili u svim segmentima, kako proizvodnje tako i trgovine limovima. Naš ukupan izvoz u 2017. godini iznosi negdje oko 20 posto naše prodaje. Pored rasta prihoda, povećali smo i broj zaposlenih, što ovaj uspjeh čini još većim. Ovakav rast nas je svrstao među 2 % brzorastućih kompanija u BiH. Posebno zadovoljstvo je u tome što smo jedina brzorastuća kompanija u branši“, rekao je Selimović za Poslovne novine.

Možete li reći kako ste se kao kompanija razvijali od početnih koraka pa do toga da ste sada u vrhu brzorastućih kompanija u BiH?

Kompanija Disk d.o.o. osnovana je 1996. godine sa sjedištem u Živinicama. Početna djelatnost bila je trgovina građevinskim materijalima. U početku smo bili mala firma koja se borila da na vrijeme isplati plate radnicima, obaveze državi i dobavljačima, opstane na tržištu, i ostvari kakav-takav pozitivan poslovni rezultat.

Postepenim razvojem i jasnom strategijom poslovanja, a u želji da odgovorimo potrebama kupaca na tržištu BiH i šire, odlučujemo da pokrenemo vlastitu proizvodnju. Danas smo firma specijalizirana za proizvodnju limenih krovova i fasada i među vodećim smo u toj djelatnosti. Smatramo da smo društveno odgovorna firma. Zapošljavamo više od  40 radnika, od čega je većina mladih ispod 30 godina starosti, kojima je ovo prvo radno iskustvo. Omogućavajući mladima da svojim trudom ostvare iznadprosječne plate, radeći na najsavremenijim mašinama današnjice, pokušavamo zaustaviti njihov sve veći trend odlaska iz BiH.

Šta je ključ uspješnog poslovanja kompanije Disk?

Kao i u svakoj uspješnoj kompaniji, zaposlenici su najvredniji faktor za postizanje kvalitetnih poslovnih rezultata. Stoga bih istakao stručnost i vještine naših zaposlenika u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. U našoj kompaniji radi više od 1/3 visoko obrazovanih ljudi.

Pored toga, naš uspjeh možemo pripisati opredijeljenosti ka proizvodnji visoko kvalitetnih limenih krovova, koji su cijenom prilagođeni našem tržištu. Tako da spoj stručnih i kvalitetnih ljudskih resursa, najsavremenije mašine u proizvodnji i kvalitetni repromaterijali za izradu naših proizvoda predstavljaju ključ našeg uspjeha.

Koji proizvodi su zastupljeni u Disk-ovoj paleti artikala i koje su njihove odlike?

U našoj ponudi se nalaze limeni crijep Superior, trapezni limovi TR10, TR20 Premium i TR40 Harmony, samouklapajući lim klik-klak, limena lamperija, dampa, oluci, slivnici i ostala limarska galanterija, kao i široka lepeza ravnih limova. Posebno bih istakao naš lager materijala, koji spada među najveće u regionu. Na našem lageru može se u svakom trenutku pronaći između 4 i 5.000 tona limova različitih debljina, boja i u kvalitetima DX51, DX52 i DX53.

Kompletan intervju čitajte u specijalnoj publikaciji Poslovnih novina “Brzorastuće kompanije u BiH i regiji”.