Tema u fokusu

Širbegović širi poslovanje na zemlje regije i EU


Kompanija Širbegović, pored aktuelnih ugovora koji su u procesu realizacije u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji, u narednom periodu očekuje konkretizaciju ugovorenih projekata u Švedskoj, Mađarskoj, Makedoniji i Kosovu, potvrđeno je za Poslovne novine. Kako navode iz ove kompanije opredjeljeni su za širenje tržišta na sve zemlje bivše Jugoslavije i intenzivniji nastup na tržištu Evropske unije.

Značaj i potencijal navedenih tržišta rezultirali su potrebom za osnivanjem firmi kćerki u Crnoj Gori i Srbiji, te Hrvatskoj odakle se pokriva tržište Evropske unije. Odluka o osnivanju ovih kompanija dala je odlične rezultate; u značajnoj mjeri unaprijeđene su operativne aktivnosti i komunikacija sa klijentima na terenu, postignut je viši nivo uključenosti u zakonsku regulativu koja reguliše ovu oblast na nacionalnim tržištima navedenih zemalja, te tržištu EU.

„Ocjene koje smo dobili za već realizovane poslove su izuzetno visoke. U ovom trenutku naša kompanija je angažovana na cca 40 aktivnih projekata u BiH i inostranstvu. To su ugovori koji su potpisani i sada su u različitim fazama realizacije (proizvodnja, transport i montaža). Većina ovih ugovora je potpisana u 2018. godini, dok je manji broj potpisan u posljednjem kvartalu 2017. godine, a zbog svoje veličine i planirane dinamike gradnje još uvijek su u fazi realizacije. Naš ključni cilj je da optimalnim odnosom kvaliteta i cijene zadržimo postojeće i steknemo povjerenje novih klijenata, čime bismo se još snažnije pozicionirali kako na domaćem tako i ino tržištu“, naglasili su iz kompanije.

U proteklom periodu kompanija je investirala značajna sredstva u nabavku nove proizvodne opreme, te transportnih sredstava, autodizalica i drugih radnih mašina, čime su zaokružili investicioni ciklus u segmentima proizvodnje, transporta i montaže. Pomenute investicije su se očekivano reflektovale na povećanje produktivnosti i smanjenje cijene finalnih proizvoda, što je u konačnici dovelo do povećanja konkurentnosti kako na domaćem tako i na ino tržištu.

 „Svi definisani ciljevi iz srednjoročnog poslovnog plana su ostvareni što potvrđuju poslovni rezultati koje smo postigli u posljednje tri godine. Posebno mjesto u tom trogodišnjem periodu zauzima 2017. godina u kojoj smo imali rast prihoda u odnosu na 2016. godinu za više od 36 %. Smatramo važnim akcentirati da je 51 % ukupnog prihoda ostvareno na ino tržištu, od čega dominantnu ulogu imaju Srbija i Hrvatska, zatim Crna Gora i Slovenija. Učešće u gotovo svim značajnijim projektima u BiH i regiji, čiji su investitori najrespektabilnije domaće, regionalne i multinacionalne kompanije, daje nam za pravo da budemo ponosni ali nam to istovremeno stvara obavezu da zadržimo visok nivo kvaliteta i opravdamo ukazano povjerenje naših partnera“, istakao je u razgovoru za Poslovne novine Almir Šabuljić, potpredsjednik Uprave.

Kompanija Širbegović, specijalizovana je za projektovanje, inženjering, proizvodnju, transport i montažu prefabrikovanih armirano-betonskih i prednapregnutih konstrukcija koje imaju široku primjenu u izgradnji komercijalnih objekata, infrastrukture i stambenih objekata. Primjena savremene tehnologije, ugradnja certificiranih materijala, izgrađenih cca 4.000 objekata površine sedam miliona metara kvadratnih te instalisani proizvodni kapaciteti koji omogućavaju izgradnju cca. 800.000 metara kvadratnih betonskih konstrukcija godišnje, garancija su visokog kvaliteta, sigurne i brze gradnje objekata različite namjene i kompleksnosti.