Tema u fokusu

Afera “Zadruga“ ostavlja duboke posljedice na bh. kompanije ali i cjelokupnu ekonomiju


Malverzacije u vezi sa izvozom mesa iz BiH, a nakon toga sa izvozom jabuka, iako su vršene od strane svega nekoliko pojedinaca, nanijele su veliku štetu i drugim proizvođačima u našoj zemlji. U određenim trenucima izvoz u pojedine zemlje je potpuno obustavljen.

Nažalost, lekcije na ovim slučajevima nisu naučene. To pokazuje nedavna tužilačko-policijska akcija “Zadruga“, odnosno privođenja predstavnika preko 500 bh. kompanija u okviru sumnje za učešće u aktivnostima pranja novca. Štete su milionske.

Sagovornici portala Poslovnih novina ističu da ova akcija ima dalekosežne posljedice za bh. kompanije i ekonomiju, te da se nameću i brojna druga pitanja na bh. tržištu, pitanja transparentnosti, pouzdanosti, povjerenja…

Osim po broju uhapšenih, akcija Zadruga je za područje BiH bila netipična još po jednom iznimno važnom faktoru, a to su posljedice na dalje poslovanje privrednih subjekata, jer postupanje nadležnih organa izaziva lančanu reakciju od strane klijenata iz inostranstva, međunarodnih i domaćih kreditora i sl.

O čemu se zapravo radi u razgovoru za Poslovne novine objasnio je Rusmir Pobrić, menadžer u kompaniji Net Consulting iz Sarajeva.

“Persumpcija nevinosti, da niko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno, naravno i dalje vrijedi. Međutim, u svijetu savremenog međunarodnog, a sve više i domaćeg biznisa stvari su se poprilično promijenile, jer se po međunarodnim regulacijama poslovni odnos raskida ili otežava kada postoji sumnja. Dakle, ne čekaju se pravomoćne presude kao u slučaju krivičnog zakona“, rekao je Pobrić za Poslovne novine.

On je istakao da su u dosadašnjim akcijama protiv pranja novca uglavnom kompanije i pojedinci snosili posljedice nakon završetka sudskog procesa.

“Sada, nakon ‘Zadruge’, dešava se da kompanije snose posljedice i prije bilo kakvog sudskog postupka. Čak su i komercijalne banke sada upalile crvene alarme. Zaustavljeni su krediti pojedinim kompanijama u BiH. Moram reći da BIH još nije na nivou svjetskih standarda poslovanja, ali u svijetu je sve jača regulativa, pa i u oblasti poslovanja kompanija prekogranično. Strogo se vodi računa o svemu. Kada je buknula akcija ‘Zadruga’ i međunarodne kompanije su nam potvrdile da su provjeravale partnere u BiH, npr. distributere i dobavljače. Tražili su kompanije na spisku i poduzimale su određene korake. To su posljedice“, kazao je Pobrić.

Ono što bi tek moglo eskalirati jeste smanjenje izvoza iz BiH, što bi mogla biti još jedna od težih posljedica afere “Zadruga“.

“Kompanije iz stranih zemalja koje kupuju bosanskohercegovačku robu sigurno će se osvrnuti na poslovanje trećih strana koje su obuhvaćene akcijom. Primjerice, afere sa mesom i jabukama ostavile su posljedice na cjelokupnu proizvodnju u tim sektorima. Gubici su bili ogromni i neki su proizvođači bili uništeni. Tako su i sada kompanije iz BiH u fokusu“, naglasio je Pobrić.

Dugoročna šteta po bh. kompanije nakon afere “Zadruga“ bit će ogromna, smatra Pobrić te navodi niz razloga.

“Izvoz je strateško opredjeljenje, ali i izvoz zavisi od standarda poslovanja, zbog čega bi mogli trpiti bh. proizvođači. Također, neodobravanje kredita od strane komercijalnih banaka može značiti smanjenje proizvodnje pa i gubitak radnih mjesta. Dakle, privredi će nedostajati kapitala za razvoj. Ne treba zaboraviti ni međunarodne kreditore koji bi mogli zaustaviti finansiranje određenih infrastrukturnih projekata. Osim toga, moglo bi doći do smanjenja stranih investicija. Mi smo i ranije imali problem što iz određenih zemalja nismo uopće imali investicije u BiH. Sada investitori u našoj zemlji vide još veće rizike nego ranije“, naveo je Pobrić.

Nastavak članka čitajte na ovom linku.