Investicije

Nove investicije u “Standardu”, potrebni radnici


S obzirom na konstantni rast proizvodnje, Fabrika namještaja „Standard“ iz Prnjavora planira da u skorije vrijeme  zaposli još 20 do 30  novih radnika.

U ovoj kompaniji je krajem prošle godine bilo zaposleno 386, dok trenutno ima više od 400 radnika.

“Od kad je “Daccomet” kupio “Standard”, uloženo je oko 18,5 miliona KM, od čega samo prošle godine četiri miliona KM. Naša poslovna filozofija je da sve što zaradimo reinvestiramo u ljude, objekte, mašine, a tako ćemo i nastaviti. Početkom godine smo restrukturisali odjeljenja i imenovali četiri izvršna direktora, što ne bi bilo moguće bez konstantnih investicija” – kaže predsjednik UO ove kompanije Edin Dacić.

Ognjen Jevđenić, izvršni direktor Sektora za proizvodnju, kaže da je “Standard” prošle godine ostvario rekordnu proizvodnju.

“Proizveli smo 750.000 jedinica, vrijednosti 30 miliona KM. Plan za ovu godinu je da rastemo za oko 25 odsto u odnosu na 2017. Započeli smo jedan novi ciklus, a riječ je o optimizaciji samog proizvodnog procesa. Ubrzaćemo proizvodnju, tako što ćemo investirati u novu opremu i mašine”, naglašava Jevđenić.

Senja Jakšić, izvršni direktor tehničkog sektora, podsjeća da “Standard” veliki dio proizvodnog programa radi sam.

“Na primjer, od deset grupa proizvoda, četiri smo radili sami, a u dva smo aktivno učestvovali. Za ovu godinu u planu su tri do četiri grupe potpuno novih proizvoda” – kaže Jakšić.

Saša Ignjatić, izvršni direktor Sektora uslužnih djelatnosti, dodaje da “Standard”, u saradnji sa švedskim partnerom “Ikea”, planira da u ovoj i sljedećoj godini oko pola miliona eura investira u energetsku efikasnost.

“To će značajno smanjiti troškove energije, poboljšati uslove rada i produktivnost u preduzeću” – ističe Ignjatić.

Na osnovu odličnih poslovnih rezultata, “Standard” je dobio i prestižno priznanje „Najznačajniji investitor u BiH“.

Drago Vučić, regionalni predstavnik FIPA u Banjaluci, kaže da je “Standard” dobio ulogu razvojne kompanije u sastavu “Ikee”, što dovoljno govori o njegovom značaju. “Poslovni rezultati ove kompanije opredijelili su FIPA da “Standardu dodijeli ovo prestižno priznanje” – ističe Vučić.

Dragana Repić, izvršni direktor sektora finansije i komercijala, kaže da je u 2016. izvoz preduzeća iznosio 29 miliona KM.

“Prošle godine smo izvezli 30 miliona, a za ovu planiramo da izvezemo proizvoda u vrijednosti 37 miliona KM, što bi bio rast od nekih 25 odsto. Na dobrom smo putu da to ostvarimo, jer smo mjesečne planove prodaje uspješno realizovali. Također, u odnosu na 2016, prošle godine je značajno povećan profit, a nadamo se da ćemo i u ovoj godina nastaviti da održavamo rast”  –naglašava Repićeva, prenosi Capital.ba.