Tržišta i finansije

London do 2023. godine više neće biti financijski centar svijeta


Glavni grad Velike Britanije nedavno je preuzeo poziciju globalnog financijskog lidera od New Yorka, međutim predviđanja govore da tu neće još dugo ostati.

Vraćanje Londona na poziciju lidera nakon pet godina može se smatrati velikim, ali privremenim uspjehom.

Konzultantska kuća Duff & Phelps u svom godišnjem izvještaju navodi da je veliki posao pred londonskom gradskom upravom ako žele zadržati status centra financijske moći. Brexit je najkonkretniji faktor koji nagovještava budući pad Londona, zbog toga što sa sobom donosi mnogo nejasnoća. Budućnost Londona van Europske Unije, još uvijek je, u najmanju ruku, neizvjesna.

Vodeći konzultant u Duff & Phelps, Julien Korek je mišljenja da je sada ključno vrijeme za donošenje velikih odluka koje će oblikovati budućnost Londona u globalnim okvirima.

Sasvim sigurno je da postoje mnogi pretendenti koji bi spremno ugostili financijske korporacije i nametnuli se kao centri financijske moći Europe i svijeta. Prije svega tu se misli na Frankfurt, koji trenutno jedini ima potrebnu infrastrukturu da primi financijske gigante.

Kao drugi najlogičniji nasljednik spominje se Dublin. Pojedini financijski giganti, poput Bank of America i JP Morgan Chase, već su zakupili poslovne prostore u irskoj prijestolnici. Financijski distrikt počinje da se gradi, i to na lokaciji prijašnjih lučkih dokova.

Budućnost Londona kao financijskog centra je neizvjesna. Ono što je izvjesno je da će bankarski i osiguravajući konglomerati izabrati dom isključivo prema svojim kriterijima.

Ipak, oni su ti koji postavljaju uvjete.