Novosti

Skaka: Grad Sarajevo će biti partner svima koji se odluče investirati


Grad Sarajevo spreman je da bude partner svima onima koji se odluče da investiraju svoj novac u turističke i druge potencijale – istakao je danas gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u svom obraćanju učesnicima Sarajevo Business Foruma (SBF), najveće investicijske konferencije u regionu koja je okupila političku elitu i biznismene iz 50 zemalja svijeta.

Gradonačelnik je naveo da je turizam jedna od najbrže rastućih privrednih grana i da se iz godine u godinu povećava broj turista koji posjećuju glavni grad BiH. Popunjenost hotela u Sarajevu je viša od 80 posto, a značajni su i potencijali zimskog, banjskog i drugih vidova turizma.

Drugi dan foruma je u znaku turizma i bit će predstavljeno više od 60 projekata iz te oblasti. Učesnici su na početku pogledali film o  sarajevskoj trebevičkoj žičari. Njena obnova, kako je kazao Skaka,  infrastrukturno nije veliki projekt, ali je izuzetno bitan jer se na ovaj način obnavlja jedan od posljednjih srušenih simbola grada Sarajeva.

“Vjerujem da će ovakvih i sličnih projekata biti još više u budućnosti”, istakao je Skaka.

U nastavku SBF-a bit će govora i o uticaju ekonomija evropskih zemalja na region, te jačanju regionalne industrije kreiranjem jačih lanaca snabdijevanja. Jučer su na SBF dogovoreni  i prvi projekti poput izgradnje vjetroelektrane kod Livna.