Tema u fokusu

MI Kovan: Obnovljivi izvori energije su naša budućnost


Proizvoditi ekološki prihvatljiv i ekonomski isplativ izvor energije san je mnogih zemalja ali i kompanija. Kada je osnovana 1996. godine, kompanija Kovan M.I. je imala tri uposlenika i ideju da je naša budućnost  u obnovljivim izvorima energije. U vrijeme kada je otpočela proizvodnju toplovodni kotlovi na pelet bili su velika nepoznanica na našem tržištu. Danas, kada je potražnja na tržištu velika, ova kompanija je prepoznata kao lider u proizvodnji ne samo u regiji već i u svijetu.

„U cijelom svijetu smo poznati po visokoj kvaliteti izrade, te visokoj tehnologiji koja pruža vrhunsku vrijednost proizvoda. Naši proizvodi zadovoljavaju evropske standarde u pogledu tehničkih karakteristika, kao i najviše svjetske standarde zaštite okoliša. Među prvima smo kada je riječ o korištenju ovih sistema proizvodnje i imamo najbolje iskorištenje peleta u Evropi“, kazao je Said Karalić generalni direktor kompanije u izjavi za Poslovne novine.

Tešanjski sajam privrede bio je prilika predstavljanja i ostalih usluga koje Kovan M.I. također nudi. Neki od usluga su: izrada postrojenja za proizvodnju peleta po sistemu „Ključ u ruke“, antikorozivna zaštita metala, lasersko rezanje limova, prerada i obrada metala te proizvodnja metalne galanterije.

„U narednom periodu radit ćemo na povećanju tržišnog učešća kada se radi o EU tržištu, povećanju plate radnicima, rastu po horizontalnoj liniji i osnaživanju brenda ECO LINE“, ističe  Karalić.

Vrhunski kvalitet, visoki stadardi i izvrsnost u poslovanju doprinose ostvarivanju rasta od oko 20% svake godine.

Kompanija posjeduje i CE oznakau proizvoda koja potvrđuje da proizvod odgovara usklađenim direktivama i standardima Evropske unije, te je proizveden po istim standardima i ispitan po istim kriterijama kao i u EU. Također, Kovan M.I. posjeduje i standarde garancije kvalitete ISO 9001:2015, za zaštitu okoliša 14001:2015 i za energetsku efikasnost 5001:2015.

Kovan M.I. sarađuje i sa internacionalnim kompanijama kao što su Siemens, Bruks i Andritz što je još jedna od potvrda uspjeha ove bh. kompanije.