Tema u fokusu

Prva domaća CNC mašina napravljena u Jelahu


Povoljan poslovni ambijent u BiH prepoznale su mnogobrojne inostrane kompanije a je još jedna u nizu bila je i Prodomo – montaža sa sjedištem u Njemačkoj i Hrvatskoj koja je osnovala sestrinsku kompaniju PROCASSA – FISCHER u Općini Tešanj.

Kada je mašinski tehničar Mehmed Husaković osmislio kompjutersku mašinu za rezanje metala, malo ko je vjerovao da će ona naći svoje mjesto u domaćoj metalnoj industriji, jer su u toku njene probne faze  veći interes pokazale strane kompanije nego naše. Nakon toga je napravljena i prva bosanska CNC mašina odnosno CNC rezačica plazmi koja je svojim kvalitetom i komponenata u rangu svjetskih CNC mašina.

Osnovana 2016. godine ova kompanija je uspjela ostvariti značajne rezultate i visok kvalitet proizvoda zahvaljujući dobroj ideji, jasno postavljenim ciljevima i stručno osposobljenim kadrom.

„Trenutno radimo samo za bh. tržište, a u planu nam je proširenje proizvodnje i izgradnja nove proizvodne hale“, kazao je Dragutin Fischer osnivač kompanije u izjavi za Poslovne novine.

Iz kompanije navode da su izuzetno zadovoljni sa ostvarenim rezultatima te da su kapaciteti kada je u pitanju proizvodnja već popunjeni za cijelu godinu.

„Na EU tržištu smo konkurentni i ispunjavamo sve standarde“ kazao je Fischer.

Da Procassa Fischer osim o vrhunskom kvalitetu i standardima u proizvodnji brine i o zaposlenicima govori činjenica da su oni  itekako zadovoljni stanjem ovoj kompaniji.

„Iskustva su odlična. U ovoj kompaniji sam zasnovao svoj prvi radni odnos i zadovoljan sam poslom, platu dobijamo na vrijeme a odnosi su fer i korektni“, kazao je jedan od zaposlenika kompanije.