Tržišta i finansije

Apple i Amazon u borbi za prvih billion dolara vrijednosti


Da je Apple prva kompanija modernog doba, kojoj je na dohvat ruke dostizanje magičnog broja od bilion dolara u vrijednosti, nije tajna. Međutim, Amazon se polako probija do vodeće pozicije i prijeti da preuzme tu laskavu titulu.

Ruže zasad cvjetaju u Appleu, kompaniji koju je u garaži davne, 1976. godine osnovao Steve Jobs, postiže trenutnu tržišnu vrijednost od 934 milijarde dolara, a samo prošle godine zabilježila je ukupne prihode od 229 milijardi dolara. Poređenja radi, to predstavlja prihode veće i od BDP-a nekih država. Apple zapošljava preko 100 hiljada radnika.

Nakon objave da je veliki investitor Warren Buffett povećao svoj udio u Appleu, svi finansijski analitičari, očekuju uskoro probijanje cifre od jednog biliona dolara. Međutim, upozoravaju, nije nemoguće da u “fotofinišu” Apple prestigne još jedan američki gigant, Amazon. Iako kompanija Jeffa Bezosa kaska za Appleom, ostvarujući tržišnu cijenu od 780 milijardi dolara, njene akcije su eksplodirale.

Uporedimo li te dvije kompanije, vidljivo je kako su akcije Apple porasle za 24 posto u prethodnoj godini, ponajviše u iščekivanju novog modela iPhone X. Optimizam je u međuvremenu splasnuo, jer novi model koji u SAD-u stoji 999 dolara nije izazvao planiranu pomamu među kupcima. S druge strane, Amazonove akcije vinule su se za nevjerovatnih 70 posto u posljednjih dvanaest mjeseci, nakon porasta prihoda od 31 posto zahvaljujući preseljenju kupovine na online i činjenice da kompanije sele IT odjeljenja u cloud, gdje je Amazon Web Services tržišni lider.