Industrija

Kinezi proizvode kvalitetnije automobile od Evropljana


Kineske automobile na zapadnim tržištima prati glas jeftinih, nesigurnih i nekvalitetnih vozila, ali ovaj bi se trend uskoro mogao promijeniti, vjeruju u Volvu. Štoviše, Šveđani tvrde kako su automobili izrađeni u Kini već sada kvalitetniji od onih proizvedenih u evropskim tvornicama.

Volvo je započeo proizvodnju u Kini prije četiri godine s produženom izvedbom limuzine S60. U međuvremenu su Šveđani kompletnu izradu limuzine S90 prebacili u kineske pogone koncem 2016, a tu će također proizvoditi i svoja električna vozila.

“Otkrivamo da je kvaliteta automobila bolja u Kini nego u Evropi. Svi su bili zabrinuti za kvalitetu, ali nakon što se krenulo s radovima, uočili smo da je ona viša nego u Evropi”, rekao je portalu Go Auto Volvov potpredsjednik dizajna Robin Page.

Evropske tvornice koriste mnogo više automatizacije, smatra Page, pa su manualne prilagodbe teže. Kineski pogoni pak imaju više ljudi i manje automatizacije. Također imaju niže tolerancije. Nije riječ o velikim razlikama, no statistički gledano Kinezi su precizniji.

Sudeći prema novim trendovima u automobilskoj industriji, te sve većoj sklonosti proizvođača da električna vozila proizvode u Kini, zemlji koja želi biti lider u proizvodnji i adaptaciji električne mobilnosti, ne bi nas iznenadilo da u bližoj budućnosti sve više vozila na našim cestama nosi oznaku “proizvedeno u Kini”, navodi Tportal.hr.