Industrija

Klimatske promjene ugrožavaju uzgoj kafe


Globalna konsultantska organizacija koja okuplja proizvođače i trgovce kafom “Worldcofferesearch” upozorava u najnovijem izvještaju da bi se do 2050. potražnja za kafom u svijetu mogla udvostručiti.

Sa druge strane, procjene su “Wordlcofferesearcha”, poljoprivredne površine sa kojih se dobija kafa u idućih tridesetak godina mogle bi se prepoloviti zbog klimatskih promjena.

“Od 1990. bilježi se stalni globalni rast potrošnje kafe od 2,1 odsto godišnje, što znači da će tim tempom rasta industrija biti potrebno 298 miliona vreća kafe da bi 2050. zadovoljila potrebe tržišta, što su duplo veće količine od sadašnjih”, izračunali su konsultanti industrije kafe.

Već je prošle godine, prema dostupnim podacima, zabilježen pad svjetske proizvodnje kafe zbog smanjenih količina koje na tržište stavljaju proizvođači iz Brazila. Američko Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će ove godine raspoložive količine kafe na svjetskom tržištu biti 152 miliona i 400.000 vreća kafe od po 60 kilograma, što je za 600.000 vreća manje nego u prošloj godini.

Pad proizvodnje u Brazilu dovodi se u vezu s klimatskim promjenama, jer su biljkama iz kojih se dobija sirovina za industriju kafe potrebni specifični i nepromijenjeni klimatski uslovi. Iako u Latinskoj i Srednjoj Americi, Africi i Aziji postoji dvadesetak zemalja značajnijih izvoznika kafe, vodeći proizvođači poput Brazila i Kolumbije, kao i oni s manjim tržišnim udjelima poput Indije i Nikaragve, doživjeće, prema nalazima spomenutih konsultanata, najveća smanjenja površina kafe zbog klimatskih promjena od čak 60 odsto do 2050, što će se neminovno odraziti na svjetsku ponudu.

“Čak i uz uslov da se proizvođači kafe ubrzano počnu prilagođavati klimatskim promjenama, proizvodnja 2050. neće moći biti veća od sadašnje”, tvrdnja je iz izvještaja “Worldcoffeeresearcha”, koja otvara brojna pitanja o cijeni, kvalitetu i vrsti kafe koja će se piti u nastupajućim godinama i desetljećima, navodi Jutarnji.hr.