Novosti

PK FBiH: Prekogranična saradnja je poslovni imperativ regije


Poslovni forum o temi “Razvojni koridori i privredne zone od regionalnog značaja Autoput Sarajevo – Beograd” održava se danas u prostorijama Privredne komore FBiH, gdje će biti potpisana i Konvencija o prostornom planiranju, uređenju i zaštiti prostora Zapadnog Balkana.

Prekogranična saradnja između BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske je poslovni imperativ, sa stručnog, poslovnog, ekonomskog, kulturnog i svakog drugog aspekta. To se kao potreba preferira i sa pozicije institucija Evropske komisije, a posebno mogućnosti korištenja EU fondova.

Naznačene četiri države su u sastavu dvije značajne EU regije – Dunavske i Jadransko-jonske, što omogućava korištenje više izvora finansijskih sredstava, posebno kada BiH dobije status kandidata za EU.

Cilj priprema i realizacije poslovnih foruma u Tuzli i Sarajevu je davanje podrške izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd i neposrednog doprinosa sagledavanju razvojnih mogućnosti od strane predstavnika nadležnih organa entiteta BiH, kantona, gradova i općina na području koridora predloženih pravaca ovog autoputa: za istočni (Sarajevo – Višegrad) i sjeveroistočni (Sarajevo – Žepče – Beograd).

’’Očekujem da u kontinuitetu rada, nakon realizacije foruma, usaglasimo dostavljeni prijedlog Protokola, te isti potpišemo u dogovorenom terminu’’, rekao je Šaćir Šošević, predsjednik Regionalnog udruženja prostornih planera Zapadnog Balkana i dodao:

’’Cijenimo da je ovo jedna od najznačajnijih investicija i za nju se treba adekvatno pripremiti. Imamo neefikasan rad javne uprave, a to se ne bi smjelo dogoditi ovoj investiciji, pa možemo učiniti značajan pomak ako se na vrijeme dogovorimo. Dogovor ćemo postići ako zajednički radimo, kao na ova dva foruma’’.

Izjavu za medije dao je i Dragan Jevtić, pomoćnik ministrice prostornog uređenja, građenja i ekologije RS.

’’Cilj današnjeg sastanka je predstavljanje planskih rješenja, a biti će govora o privrednim zonama. Drago mi je što je napokon struka počela da priča o prostorno-planskim rješenjima. Mi ćemo vrlo lako postići dogovor i sve će ići onako kako je to zakonom doneseno’’, kazao je Jevtić.