Novosti

TK: Izmjenama zakona do povoljnijeg privrednog ambijenta


Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas prijedloge zakona o izmjenama Zakona o sudskim taksama te Zakona o kantonalnim administrativnim taksama i tarifi kantonalnih administrativnih taksi.

Sekretar ministarstva finansija TK Merima Hajdarević izjavila je na konferenciji za medije nakon sjednice kantonalne vlade da smanjenje prihoda po osnovu primjene ovih zakona neće imati negativan uticaj na budžet TK ali će zato, kako je ocijenila, imati veliki uticaj na stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta na području TK.

Po njenim riječima, izmjenama Zakona o kantonalnim administrativnim taksama i tarifi kantonalnih administrativnih taksi bit će smanjene takse iz oblasti prostornog uređenja i zaštite okolice, iz oblasti industrije, energetike i rudarstva, te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Takse iz oblasti prostornog uređenja i zaštite okolice smanjuju se između 20 i 100 KM, a odnose se na dozvole i rješavanja u upravnom postupku iz nadležnosti organa TK. Takse iz oblasti ministarstva industrije, energetike i rudarstva odnose se na sve takse koje su bile 50 KM i bit će smanjene na 40 KM, a tiču se obavljanja poslova iz oblasti rada u industriji i energetici.

Također, između 20 i 30 KM bit će smanjene takse u oblasti eksploatacije određenih mineralnih sirovina, u rudarstvu, upotreba rudarskih objekata, dozvola za izvođenje radova. Takse iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bit će smanjene između 5 i 20 KM, a odnose se na izdavanje vodoprivredne saglasnosti i dozvole te ispunjavanja vodoprivrednih uvjeta.

Hajdarević navodi da se Prijedlog izmjena Zakona o sudskim taksama odnosi na stvaranje jeftinijih uslova za registraciju privrednih subjekata, a omogućit će smanjenje taksi za upis osnivanja privrednih društava, za upis dijelova privrednih društava u sudski registar, za rješenje o upisu osnivanja drugih pravnih osoba te za obavljanje prava vršenja vanjsko-trgovinskog prometa.

Predviđeno je da spomenute takse budu smanjene između 20 i 50 KM.

Hajdarević ocjenjuje da je izmjenama spomenutih zakona TK stvorio najjeftinije uvjete registracije privrednih subjekata u odnosu na sve kantone u FBiH.

Prijedlozi izmjena Zakona o sudskim taksama i Zakona o kantonalnim administrativnim taksama i tarifi kantonalnih administrativnih taksi bit će upućeni u skupštinsku proceduru.