Investicije

Siemens održao konferenciju – Pametne zgrade budućnosti


Kompanija Siemens Building Tehnologies danas je u Sarajevu organizovala tehničku konferenciju pod nazivom “Pametne zgrade budućnosti”. U okviru konferencije prisutnim su predstavljeni načini na koji će tehnologije izmijeniti cjelokupni životni ciklus objekta, od planiranja i izgradnje, do korištenja i upravljanja.

Istaknuto je kako digitalizacija igra ključnu ulogu u pripremi efikasnih i inteligentno umreženih objekata, koji mogu međusobno komunicirati. Upravo uz pomoć digitalizacije, zgrade mogu razmjenjivati podatke kao što su oni o potrošnji energije i održavanja, te na kraju omogućiti prepoznavanje ponašanja korisnika ili potrošačkih obaveza, kao i otkrivanje konkretnih mjera.

Igor Kulašić, direktor divizije Building Tehnologies i Siemens je kazao kako ljudi danas oko 90 posto svog vremena provedu u zgradama, te je stoga kompanija Siemens pronašla rješenje i proizvode koje koriste da se objekti pretvore u mjesta sa sigurnim ambijentom.

Osvrćući se na nove trendove, odnosno pametne zgrade budućnosti kazao je kako će se već u fazi planiranja znati tačno na koji način će biti rađena zgrada, sa kojom dinamikom, kako će ići finansijski tokovi, te kako će se zgrada održavati.