Novosti

100 najvećih u Crnoj Gori: Poznata najuspješnija preduzeća


Projekt ,,100 najvećih u Crnoj Gori“ u završnoj je fazi u kojoj se sumiraju rezultati četvoromjesečne kampanje koja je sudeći prema svim parametrima bila više nego uspješna. Kroz različite događaje i skupove, novinske tekstove, gostovanja na radio i televizijskim stanicama, objavama na društvenim mrežama i u neposrednom kontaktu sa privrednicima i onima koji će to tek postati, razgovarano je o značaju pozitivnih poslovnih praksi i stimulativnog privrednog ambijenta. Kruna rada je publikacija „Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori“, koja će zvanično biti prezentirana na svečanosti planiranoj za 30. maj.

Ratko Nikolić, osnivač BI Consultinga, vodećeg provajdera bonitetnih informacija, kazao je na završnoj konferenciji za novinare da su u publikaciji navedena postignuća crnogorskih preduzeća u 2017. godini koja je, kako je ocijenio, bila izuzetno uspješna i po gotovo svim pokazateljima bolja od prethodne.

Ključni ciljevi projekta su da kroz promociju najvećih i najuspješnih kompanija, promoviramo pozitivnu poslovnu praksu, unaprijeđujemo kulturu finansijskog izvještavanja, a samim tim stimulišemo formalnu u odnosu na neformalnu ekonomiju. Na tom putu pridružili su nam se brojni partneri. Osim ovdje prisutnih, to je još oko 50 crnogorskih preduzeća koja i sama pripadaju klubu 100 najvećih. Želim da im se još jednom zahvalim na podršci i na doprinosu uspjehu ovog projekta“, kazao je Nikolić.

Kao što je i bilo predviđeno, dodao je on, na bazi predatih finansijskih izvještaja za 2017. godinu rangirana su mikro, mala, srednja i velika preduzeća po prihodima, profitu i broju zaposlenih.

Napravili smo analizu 12 privrednih grana, u okviru kojih smo rangirali najuspješnije po prihodima. Na kraju smo izdvojili kompanije koje ostvaruju rast prihoda, uz isti ili veći broj zaposlenih u posljednje tri godine, i koje ostvaruju pozitivan rezultat poslovanja, pa smo i njih rangirali po prihodu“, rekao je Nikolić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Crne Gore Nemanja Katnić ocijenio je da projekt ,,100 najvećih u Crnoj Gori“ dokazuje razvojnu komponentu, dinamiku i kapacitet crnogorske privrede, dok je stabilna saradnja države i privrednih subjekata grancija napretka cjelokupnog društva.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije Radosav Baćko Babić ocijenio je da Projekat „100 najvećih u Crnoj Gori“ promovira kompanije koje bilježe odlične poslovne rezultate, čiji su proizvodi i usluge prepoznati na tržištu, kreiraju radna mjesta i doprinose razvoju crnogorske privrede.

Vlada Crne Gore ulaže konstantan napor kako bi poslovni ambijent učinila još atraktivnijim i podstakla konkurentnost privrede u cjelini. Ministarstvo ekonomije, kao nosilac, politike mikro, malih i srednjih preduzeća kreira podsticaje za privredu i buduće potencijalne preduzetnike, kako bi kontinuirano unapređivali svoje poslovanje, a samim tim se i našli na listi „100 najvećih u Crnoj Gori“ u različitim kategorijama“, smatra Babić.

Direktor Sektora za poslovanje sa privredom Societe Generale banke Montenegro Samo Jovićević izrazio je, u ime te finansijske institucije, zadovoljstvo što su dio ovog važnog projekta, koji u ovom trenutku ulazi u svoju završnu i najvažniju fazu, a koja će se krunisati svečanom dodjelom nagrada 30. maja.

Zaista nam je drago što smo među prvima prepoznali važnost ovog projekta i što smo kao generalni pokrovitelj podržali izbor najvećih, najuspješnijih i najboljih crnogorskih kompanija u 2017. godini. Izuzetno smo zadovoljni činjenicom da je u posljednja dva mjeseca izbor „100 najvećih“ u Crnoj Gori zasigurno najkomentarisaniji projekat u crnogorskoj ekonomskoj javnosti i da je privukao veliku pažnju i medija i  crnogorskih kompanija, o čemu svjedoči i veliki broj sponzora, partnera i prijatelja projekta“, rekao je Jovićević.

On je naveo da ih izuzetno raduju podaci koji govore da je 2017. godina bila izrazito uspješna za crnogorska preduzeća i da su mnoga od njih u prethodnoj godini ostvarila najbolje rezultate od svog osnivanja.

B2B marketing & ICT manager u Crnogorskom Telekomu Tihomir Nikčević naveo je da je ta kompanija prepoznala značaj projekta kroz doprinos razvoju i jačanju pozitivne poslovne prakse i čvršćeg međusobnog povezivanja svih uspješnih kompanija na našem tržištu.

Posebno nas raduje što je, kao partner u ovom projektu, Crnogorski Telekom dobio priliku da sopstvenim primjerom ukaže na glavne odlike savremenog i uspješnog poslovanja. Pri tome, ne mislimo samo na inovativnost i praćenje svjetskih trendova u oblasti naprednih tehnologija i digitalnih rješenja u cilju konstantnog podizanja kvaliteta naših servisa, već  i u oblasti društveno odgovornog poslovanja, koje predstavlja dugoročnu strategiju naše kompanije”, kazao je Nikčević.