Industrija

Noćna mora za BMW i Mercedes


Otvaranje američke istrage koja bi mogla rezultirati uvođenjem viših carina na uvoz automobila njemačka je trgovinska komora DIHK ocijenila “provokacijom”. Posebno su zabrinuti BMW, Daimler i Volkswagen koji zajedno drže 90 posto američkog tržišta premium automobilskih brendova.

Donald Trump očito ne misli kako spriječiti trgovinski rat. Uvozne carine na automobile bile bi noćna mora za njemačku autoindustriju“, izjavio je Thomas Altmann iz frankfurske investicijske kompanije QC Partners.

Prema podacima udruženja evropskih proizvođača vozila ACEA, lani je Evropska unija “preko bare” izvezla automobila u vrijednosti 6,2 milijarde eura. Radi se o 17 posto ukupnog evropskog izvoza u Ameriku. Iako su BMW i Mercedes proširili proizvodne kapacitete u SAD-u, zajedno sa VW-om i Audijem investirali su i u Meksiku kako bi osnažili opskrbu američkog tržišta.

Podaci strukovne udruge VDA govore kako su njemački proizvođači u SAD-u lani proizveli 804.000 vozila, ali i izvezli iz Njemačke dodatnih 657.000.

Njemačka autoindustrija pozorno i sa zabrinutošću prati trenutni razvoj situacije“, kažu iz VDA dodajući kako tamošnji proizvođači vozila i dijelova zapošljavaju 116.500 američkih radnika.

Iz BMW-a poručuju da su posvećeni slobodnoj trgovini te da je pristup tržištu bez barijera ključni pokretač rasta, blagostanja i zaposlenosti širom globalne ekonomije. U tom je kontekstu zanimljiv podatak kako najveći američki izvoznik automobila po vrijednosti nije neka tamošnja kompanija, već – BMW. “Bavarska tvornica” u Spartanburgu u Južnoj Karolini najveći je BMW-ov pogon izvan Njemačke čijih 70 posto proizvodnje odlazi van granica SAD-a.