Novosti

Špar Merc oštetio budžet pri uvozu mesa za više od 1,3 miliona KM


Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Anđelić Mladena, rođenog 1974. godine u Kiseljaku, državljanina BiH i pravne osobe-poduzeća “Špar Merc” d.o.o. Kiseljak.

Optuženi se terete da su u najmanje 20 navrata, tokom 2007. i 2008. godine, vršili uvoze većih količina mesa i mesnih prerađevina u BiH, te prilikom uvoza prilagali lažne fakture dobavljača iz Kraljevine Holandije i na taj način višestruko umanjivali carinsku osnovu te vršili utaju carinskih davanja u iznosima u rasponu od 7.000 KM pa do 136.000 KM, po pojedinom uvozu, a u najvećem broju slučajeva u iznosima od oko 70.000 KM“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su optuženi na taj način, tokom 20 procesa uvoza, počinili carinsku utaju u ukupnom iznosu od 1.381.029, 64 KM, za koji iznos je oštećen budžet i svi građani BiH. Optuženi se terete da su počinili produženo kazneno djelo carinske prevare iz članka 216. KZ BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

O malverzacijama ove firme javnost je upoznata i 2011. kada je prilikom uvoza mesa iz Holandije Šparc Merc prijavljivala uvoz loja umjesto najkvalitetnijeg mesa, te na taj način lažno prikazivala vrijednost i oštetila budžet BiH.