Novosti

Plaće do 700 KM neće se oporezovati


Na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu Vlada FBiH je utvrdila prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Prema prijedlogu Zakona o doprinosima, umjesto dosadašnjih stopa doprinosa na plaće i naknade od 41,5 posto, sada će iznositi 33,5 posto.

Utvrđenim Prijedlogom zakona poreza na dohoda uvode se tri stope. Nulta je za plaće do 700 KM, stopa od deset posto za plaće od 800 KM do 1.500 KM, a stopa od 20 posto za plaće iznad 1.500 KM.

Osnovni princip je bio da se proširi osnovica za obračun poreza i doprinosa. Do sada smo imali ukupne doprinose po pitanju plaća i naknada 41,5 posto, ali njena specifičnost osim visine je i problem što su tu bile i komplikacije. Mi u ovom zakonu osim toga što smo htjeli rasteretiti cijenu rada, htjeli smo olakšati i obračun doprinosa. On u ovom prijedlogu zakona je otprilike 33,5 posto. Sastoji se od naknada za penzijsko 18,5 posto na bruto plaću. Zatim 13,5 posto na zdravstvo i 1,5 posto na nezaposlenost“, kazala je federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Federalna vlada će razmotriti i Pravilnik o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije koji je donio Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje.