Industrija

B&M Comerc iz Tešnja proizvodi moto odijela za BMW


Da je upravo hrabrost, uz ideju i cilj, siguran put prema uspjehu pokazao je osnivač i vlasnik B&M Comerca Fikret Omahić, koji je iz malog proizvodnog pogona u Tešnju uspio izgraditi poslovno carstvo.

Naime, ova firma je jedina u BiH koja proizvodi moto kožna odijela za BMW.

“S prvim poslovnim koracima krenuli smo prije 12 godina. Početak, koji je kao i svaki bio težak, u maloj radionici s pet zaposlenih i bez sigurnog tržišta za proizvode iz domena zaštitne opreme obilježili su upornost zaposlenika da što kvalitetnije savladaju sve izazove koji se stavljaju pred njih”, kazao je Omahić.

Jedan od prvih ugovora koji su sklopili bio je sa slovenskom firmom Čevljarstvo Irman za šivanje i plasman HTZ rukavica i ostale zaštite opreme.

“To nam je bio samo dodatni motiv da ustrajemo na pomalo uzlaznom poslovnom putu”, kazao je.

B&M Comerc 2007. godine potpisuje ugovor s njemačkom firmom, što im daje priliku da prvi sklapaju kožne moto kombinezone za firmu BMW.

Kvalitetan rad i profesionalan odnos prema poslu rezultirali su time da je tešanjska firma stekla povjerenje njemačkog giganta.

“Da biste zadržali povjerenje jednog ovakvog partnera, nemate pravo na grešku. Radi se po strogo propisanim procedurama, u kojima kontrola ima posebnu ulogu”, kazao je, dodavši da je specifičnost njihova proizvoda u tome što se rade od kože koja je vrlo teška za obradu.

Tako je tešanjski B&M Comerc iz male radionice s pet zaposlenih danas izrastao u uspješnu firmu koja broji 74 zaposlenika, o kojoj, prema Omahićevim riječima, brine zajedno s porodicom.

Nedavno je kompanija napravila novu poslovnu zgradu od 1.100 kvadratnih metara gdje se obavlja proizvodnja. Na pitanje planira li u skorije vrijeme proširenje poslovanja ili nekih novih projekata, Omahić je kazao da ima puno planova, ali postoji problem manjka kvalificirane radne snage.

“Najveći problem je što Tešanj, kao i cijela BiH, ima problem s manjkom radne snage, a i mladi ne vide u ovome poslu perspektivu, iako im može donijeti dobru zaradu”, kazao je Omahić.

B&M Comerc godišnje proizvede oko pet do šest hiljada moto odijela, već do aprila iduće godine ima narudžbe. Svi ljubitelji dvotočkaša za BMW-ova motociklistička odijela izdvojit će za jaknu 960 eura, a za hlače dodatnih 560 eura.