Novosti

Federacija želi iz džepa poslodavaca 35 miliona KM mjesečno


Zakon o porezu na dohodak podrazumijeva da se ne oporezuju prihodi do 700 KM, u što, uz plaću, spada i topli obrok, prevoz, regres i sve naknade. U Udruženju poslodavaca FBiH istaknuli su kako bi usvajanje zakona o doprinosima i porezu na dohodak, umjesto rasterećenja realnog sektora, dovelo do novih opterećenja.

”Radili smo izračun. To je mjesečno skoro 35 miliona KM dodatnih opterećenja za privredu. Nadamo se da će zakoni pretrpjeti malo promjena u Parlamentu FBiH kroz amandmane”, rekao je za Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Naime, Zakon o porezu na dohodak kakav je utvrdila Vlada Federacije BiH, lako može dovesti do toga da radnici ili ostanu bez toplog obroka i naknade za prevoz ili da oni budu znatno umanjen. U Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH su rekli kako se Zakonom ”porodicama šalje i poruka da ne trebaju imati djecu ili da idu odavde, a u nekim dijelovima je diskriminatoran i nelogičan”.

”Zakon je ukinuo porezne olakšice na izdržavanje djece i nezaposlenih supružnika, a dobar dio porodice ima jednog hranitelja. U isti koš su stavljeni oni koji žive sami i oni koji izdržavaju četveročlanu porodicu”, rekao je Selvedin Šatorović, potpredsjednik SSSBiH.

Zakon o porezu na dohodak podrazumijeva da se ne oporezuju prihodi do 700 KM, u što, uz plaću, spada i topli obrok, prijevoz, regres i sve naknade. Primanja od 700 do 1.500 KM oporezuju se s deset posto, a veća od 1.500 KM s 20 posto. Oporezuju se i iznajmljivanje imovine, kamate na štednju te dobici na igrama na sreću ako prelaze 100 KM.

Šatorović istče kako su na udaru oni s najnižim primanjima, a da oni s visokim neće ni osjetiti ove namete. Podsjeća kako je potrošačka korpa premašila 2.000 KM, što je trebalo uzeti u obzir.