Mladi Nijemac Torben Borgman (29) proveo je mjesec u šumadijskom selu Takovu, gdje je njegov otac Gerd sa prijateljem Ljubišom Drinjakovićem otvorio mljekaru Bodri, i toliko se oduševio Srbijom da ne samo da planira ponovo da dođe ovdje, nego i da se dodatno uključi u poslovanje i razvoj ove male, ali uspješne firme.

Tokom njegove druge posjete Srbiji poslije deset godina, Torben je u Privrednoj komori Srbije prisustvovao dodjeli nagrade „menadžer godine za investiciju i inovativnost u proizvodnji mliječnih proizvoda” za 2014. godinu, koju je direktor mljekare Ljubiša Drinjaković dobio od Kluba privrednih novinara.

“Mlijeko uzimamo iz obližnjih sela, a u našim jogurtima nema nikakvih dodataka, već samo mlijeko, voće i šećer”, govori Torben o kompaniji, čiji se voćni jogurti od kajsije piju i u avionima Air Serbie.

O tehnologiji i poslovanja govori direktor Ljubiša, koji je svoj radni vijek proveo projektirajući mljekare po svetu, od Irske i Nemačke do Rusije i Novog Zelanda.

“U jednom trenutku odlučio sam da skupim svo to znanje na jedno mjesto i da u mom rodnom selu otvorim mljekaru sa najboljim voćnim jogurtom na svijetu”, objašnjava Drinjaković, koji je u Hanoveru završio Mašinski fakultet.

Torben kaže da je probao sve jogurte i uporedio ih sa njemačkim i uvidio ogromnu razliku, posebno imajući u vidu da Bodrijevi proizvodi nemaju aditive, stabilizatore i zaslađivače.

“Završio sam dva fakulteta, industrijski inženjering u Emdenu i master u Hamburgu. Još od 2005. godine kada je mljekara osnovana, otac mi je pričao o tome kako se razvija u Srbiji, a meni je bilo zanimljivo da u pogledu tehnologije i inženjerskog razvoja kompanije dam svoj doprinos. Ako otac i Ljubiša budu željeli više da me angažiraju, ja sam spreman”, iskren je Torben.

Najveći dio vremena u Takovu uložio je u analizu poslovanja, razgovore sa ljudima iz oblasti mljekarstva i ideje o novim jogurtima. Obišao je Gornji Milanovac, Topolu, Veliku Planu i Beograd, a u najljepšem sjećanju ostali su mu ljubazni ljudi i ukusna hrana.

“Svaka osoba koju sam sreo bila je nasmijana i prijatna, a hrana je nevjerovatno dobra i potpuno različita od one u Evropi. Vjerovatno je to zbog toga što su namjernice svježe i što se sve uzgaja na selu. Ljudi se ovdje ozbiljno bave poljoprivredom. Mještani Takova svaki čas nude nešto da probam, bilo da je riječ o hrani ili piću, probao sam više vrsta rakija”, kaže Torben.