Novosti

Da li organizacija svjetskog prvenstva u fudbalu može ubrzati razvoj Ruske Federacije?


Ruski politički dužnosnici smatraju da će organizacija najvećeg fudbalskog turnira, pozitivno uticati na ekonomski rast federacije. Smatra se da će najveći priliv novca donijeti tzv. fudbalski turizam. Broj navijača raznih fudbalskih reprezentacija iz cijelog svijeta trebao mogao bi ove godine prijeći milijun. Ogromna ulaganja u građevinske radove povezane s prvenstvom, već su utjecali na porast GDP-a. Zamjenik premijera Ruske federacije Arkady Dvorkovich je nedvosmisleno izjavio: “Svjetsko prvenstvo u fudbalu već pravi osjetne ekonomske efekte na regione koji su domaćini reprezentacija. Očekujemo da će oni biti dugoročni i da ćemo ih znati iskoristiti”.

Ruska Federacija je za organizaciju prvenstva već potrošila 683 milijardu rublji (11 milijardi dolara). Također, prema službenim informacijama, stvoreno je oko 220,000 novih radnih mjesta.

Ogromni građevinski poduhvati gradnje ili renoviranja stadiona, već su podigli GDP federalnih oblasti koje su domaćini prvenstva. U Rusiji vlada neprikrivena euforija, kako kod običnih ljubitelja fudbala, tako i kod ekonomskih stručnjaka i političara. Ipak, privatna financijska agencija Moody’s Investors Service je drugačijeg mišljenja. Oni smatraju da će utjecaj prvenstva biti kratkotrajan i ograničen na određene sektore.

Moskovski naročito, ali i ostali aerodromi će imati koristi od “poboljšanih uvjeta i mogućnosti da usluže veliki broj putnika. Građevinske sektor će najviše profitirati. Oni su pozitivne efekte osjetili prije početka prvenstva.”

Nabrojani sektori, na rusku žalost, povijesno gledano nikada nisu bili odlučujući faktori za opći ekonomski napredak.

Pojedina tržišta će doživjeti osjetan pomak, no zbog veličine federacije i broja stanovnika, velike efekte nije realno očekivati. Ovaj oprez je prije svega utemeljen na ekonomskim rezultatima Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

Hoće li efekti bili sveobuhvatni ili ograničeni na određene grane privrede?

Ostaje nam da sačekamo kraj prvenstva i sami vidimo čije predviđanje će biti točno.