Tema u fokusu

Eurocomm-PR i vanjska politika Beča u sarajevskim prilikama


Piše: Alen Mehanović

U Sarajevu će se od 2. do 4. jula, u organizaciji predstavništva Eurocomm-PR Sarajevo, Grada Beča i Grada Sarajeva održati Dani Beča. Riječ je o manifestaciji koja će Sarajevu donijeti dašak bečke svakodnevice, ali i inovativne projekte zbog kojih je austrijska prijestolnica već deveti put zaredom proglašena gradom s najvišom životnom kvalitetom u svijetu.

Cilj preduzeća Eurocomm-PR je da nastavi jačati Beč kao prekretnicu u srcu Evrope, forsira razmjenu između gradova i osigura prisustvo Beča na ciljnim tržištima, a za Poslovne novine govorila je Berina Filipović-Kulenović, direktorica Eurocomm-PR.

Recite nam nešto više o predstojećem događaju i kako teku pripreme?

Pripreme su u punom jeku, a otvaranje Dana Beča na Trgu djece Sarajeva donijeti će nam atmosferu muzičkog festivala Donauinselfesta. Riječ je o najvećem muzičkom festivalu na otvorenom u Evropi sa besplatnim ulazom, gdje će ovogodišnji pobjednik takmičarskog dijela Rock The Island Contest, DJ Febration, pokazati zašto je proglašen mladom muzičkom nadom u Austriji. Središnji dio Dana Beča je dvodnevna konferencija na kojoj će stručnjaci oba grada razmjeniti svoja iskustva iz inovativnih projekata pametnog planiranja gradova. Prvog dana konferencije u hotelu Europe govorit će se o temama kao što su smart city strategije, energija, inovacije i pametna rješenja u radu jedinica lokalne samouprave. Na drugom danu konferencije, također u hotelu Europe, bečki i sarajevski stručnjaci će se predstaviti kroz teme urbana mobilnost, voda, obrazovanje. Bečki i sarajevski stručnjaci razmjenit će svoja iskustva na izlaganjima i raspravama u radnim grupama.

Šta je cilj i šta je sve planirano u okviru njega?

Cilj je nastaviti i unaprijediti dosadašnju komunikaciju između Beča i Sarajeva jer se uloga gradova, proizišla iz činjenice da većina svjetskog stanovništva već živi u gradovima na globalnoj sceni, drastično mijenja, odnosno, gradovi imaju sve veću i važniju ulogu u osiguranju kvalitetnog življenja. Globalizacija potpomognuta savremenim tehnikama komuniciranja rezultirala je zbližavanju gradova i regija. Grad Beč svoja iskustva i znanja u vidu pozitivnih praksi nudi na međunarodnoj sceni. Radi toga, po treći put organiziramo ovu vrstu manifestacije u Sarajevu nastavljajući postojeći konstriktivni dijalog. U okviru boravka Bečlija u Sarajevu biti će izvršena primopredaja vatrogasnog vozila bečke vatrogasne brigade Vatrogasnom društvu Alipašin most. Radi se o nastavku više od deset godina dugog projekta, kojeg su inicirali Vatrogasna brigada te Vatrogasni savez Kantona Sarajevo. Vatrogasna vozila koja služe građanima Sarajeva i koje svakodnevo srećemo na ulicama s oznakama Grada Beča upravo su vozila koja je Grad Beč u proteklih desetak godina poklonio sarajevskim vatrogascima.

Koji su to projekti na kojima još radite?

Bečka gradska uprava je prije 25 godina krenula u smjeru savremenije saradnje među gradovima iz susjednih zemalja u oblastima koje su vremenom objedinjene u strategije razvoja za pametne gradove, a realizator tih aktivnosti je preduzeće bečkog holdinga, Eurocomm-PR. Eurocomm-PR je realizator dijaloga između gradskih uprava Beča i gradskih uprava Prga, Budimpešte, Ljubljane, Krakova, Zagreba, Beograda, Bratislave, Sofije i Sarajeva. U našem slučaju radi se o komunikaciji s Gradom i Kantonom Sarajevo, a kroz komunikaciju s našim partnerima zastupamo osnovne nadležnosti Grada Beča iz djelokruga – ekologija, društvene vrijednosti, održivost, pametno uređenje grada i javne usluge – preduslovima za izvanredan kvalitet življenja u gradu. Naš fokus je na distribuciji informacija o pozitivnim praksama Beča u domaćim medijima, te etabliranje Beča u domaćoj javnosti, iniciranje te realizacija političkih i stručnih posjeta i razmjena znanja i iskustava, kao i učešća na bitnim privrednim i kulturnim događajima u Sarajevu i Beču.

Kakvo je Vaše iskustvo u Bosni i Hercegovini?

Realiziram gradsku politiku jedne veoma razvijene i dinamične gradske uprave u Sarajevu. Neminovno je da sam afektirana i da i na naše okruženje gledam kroz prizmu Beča. Vjerovatno sam jedna od rijetkih koja je kroz praksu osjetila promjenu uloge gradova u svakodnevnom životu. Intenzivno naseljavanje gradova, njihovo naglo širenje i razvijanje kao rezultat globalnih društveno- ekonomskih promjena nametnulo je svima pa i nama promjene koje idu ukorak s tredovima koji traže osiguranje kvalitetnog življenja u gradu. Rekla bih da su mi iskustva bazirana na vanjskoj politici Grada Beča koju realiziram, ali uobličena sarajevskim prilikama u kojim radim i živim. Pozitivna su i rezultat su izazova.