Novosti

Broker koji je predvidio ‘Crni ponedjeljak’ upozorava: Nova recesija biće zastrašujuća


Legendarni broker Paul Tudor Jones izjavio je kako će iduća recesija biti „zastrašujuća“. Jones inače ne komentira stanje svjetske ekonomije u javnosti niti daje intervjue, a sada je svoja mišljenja podijelio na konferenciji ‘Talks at GS’ koje organizuje Goldman Sachs.

Naglasio je kako su cijene jednostavno previsoke i time stvaraju neodrživ sistem, a ljudi nemaju dovoljno sredstava za investiranje koje je na zabrinjavajuće niskim granama. Smatra kako ni monetarna politika ni fiskalna politika Donalda Trumpa ne olakšavaju život građanima Amerike.

Pogledajte cijene dionica, nekretnina, bilo čega. Moraćemo smanjiti kamatne stope na neke normalne nivoe i doći do normalne fiskalne politike što bi značilo da će cijene imovine vjerovatno značajno pasti”, naglasio je Jones.

Kratkoročno, svjetska ekonomija je na ivici usijanja, a direktor Goldman Sachsa Llyod Blankfein dodao je kako je nastavljanje u ovom smjeru poput „dodavanja benzina na već upaljenu vatru“. Tokom finansijske krize, centralna banka je imala dosta prostora za olakšavanje monetarne politike, a danas više nemaju tolike ovlasti, naglasio je Jones.

Iduća recesija biće zastrašujuća jer nemamo nikakve stabilizatore. Imaćemo monetarnu politiku, ali nemamo nikakve fiskalne temelje koji bi održali ekonomiju”, rekao je Jones.

Ovaj 63-godišnji broker počeo je karijeru prodajom dionica pamuka u sedamdesetima da bi se kasnije prebacio na makro tržišta i ubrzo osnovao investicioni fonda Tudor Investment Corp. Jones je predvidio krah berze 19. oktobra 1987. godine, datum koji je zauvijek ostao upisan u historiju kao „Black Monday“.

Poznat je i po osnivanju Robin Hood fonda, kojim se bori protiv siromaštva u New Yorku, a koji je tokom zadnjih 30 godina donirao 30 miliona dolara.