Novosti

Sarajevo i Beč o inovativnim rješenjima na bečkim danima


Smart City strategije, pametna rješenja za lokalnu samoupravu, izolacija energetskih fasada, postrojenja za pitku vodu, urbana mobilnost i start-up teme su kojima će se Sarajevo i Beč baviti na dvodnevnoj konferenciji u sklopu Dana Beča u Sarajevu.

Predavanja će održati stručnjaci iz oba grada, a cilj konferencije je jačanje odnosa dva grada, nadahnuti se i intenzivnije raditi na konkretnim projektima. Bečke dane otvorit će Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika grada Sarajeva i Marcus Schober, zamjenik bečkog državnog parlamenta i lokalnog vijeća.

Stručnjaci sarajevske i bečke Gradske vijećnice, kao i ostali donositelji odluka koji djeluju na području lokalne politike predstaviće aktuelne izazove u hotelu Evropa 3. i 4. jula na konferenciji pod nazivom “Sarajevo i Beč – inovativni u budućnosti”. Razmatrat će se teme koje se tiču oba grada, tako da bi se na istima u narednom periodu moglo intenzivnije zajednički raditi.

Prvi dan konferencije okupit će stručnjake koji će biti posvećeni pametnim gradskim temama. Beč provodi strategiju okosnice grada Smart City od 2014. godine u svim svojim procesima donošenja odluka. Beč je odlučio da se ne usredotoči na digitalizaciju, već na socijalni aspekt i građane.

Ostale teme o kojima će se raspravljati prvog dana konferencije uključuju pametnu komunikaciju grada sa svojim građanima i energetsku učinkovitu obnovu historijskih građevina. Na radionicama koje slijede nakon predavanja, teme se trebaju produbiti i razviti konkretna rješenja.

Urbana mobilnost fokusira se na biciklizam. Primjeri dobre prakse iz Beča pružit će živahan uvid u temu, a i u Sarajevu je aktuelna izgradnja biciklistickih staza, predavanje iz Beča o malim hidroelektranama biće usmjereno na primjenu pametnih tehnologija. Osim toga, raspravljat će se o mogućnostima podrške start-upima i inovacijama gradova. Drugi dan konferencije, radionice također pružaju dublji uvid u različite teme.