Žene u biznisu

Marginalizirane žene u BiH dobile podršku Fondacije za osnaživanje žena


Ekonomsku podršku žena, kroz izgradnju vještina u poljoprivrednoj proizvodnji i kućnoj radinosti omogućila je Fondacija za osnaživanje žena, koja je u ovoj godini podržala projekte 10 ženskih nevladinih organizacija iz Banje Luke, Rogatice, Goražda, Brčkog, Petrova, Olova, Srebrenice, Istočnog Sarajeva, Konjica i Zavidovića. Rezultati navedenih aktivnosti danas su predstavljeni u Sarajevu, gdje je direktorica Fondacije Dubravka Kovačević istakla da je svaka od organizacija napravila vlastitu agendu to jest dokument u kojem su identificirane potrebe žena za ekonomskim osnaživanjem, a svaki projekt podržan je sa 2.000 KM.

“Zbog toga smo iznimno zahvalni Fondaciji jer smo za 17 žena iz Konjica uspješno organizirali radionice u kojima su stekle vještine pletenje i sličnih rukotvorina. Njihove uratke predstavili smo na bazaru „Sve što ženske ruke rade“”, rekla je predsjednica Skupštine Udruženja „Žena za ženu“ Elvedina Alić.

Dodala je da žene u Konjicu imaju malo prilike da se zaposle odnosno poslovi kojima se nude su većinom iz oblasti turizma, koji su slabo plaćeni poput kuharica ili sobarica. Riječ je o ženama čije je obrazovanje prekinuo rat, pa sada nisu poželjne poslodavcima, a ipak su radno sposobne. Zbog toga ima marginaliziranih žena i u Istočnom Sarajevu, gdje je Fondacija podržala aktivnosti Udruženja “Probudi se” kroz dvije sekcije “Kupuj domaće, jedi zdravo” i “Kreativni kutak”.

“U okviru toga 20 žena, između 45 i 65 godina, iskoristila su novčana sredstva za kupovinu repromaterijala za rukotvorine i sjemena za poljoprivredu. To je za njih velika sreća jer vjeruju da ekonomski snažna žena lakše ostvaruje svoja prava i postaje punopravni član društva”, kazala je predsjednica Udruženja “Probudi se” Roksanda Mičić.

Povodom predstavljanja rezultata projekata prikazan je film u kojem su sabrana svjedočanstva žena o njihovim životnim bitkama i nastojanjima da se izdignu iznad njih kroz ekonomsko osnaživanje. Kako je poručila direktorica Fondacije Dubravka Kovačević naredne aktivnosti realizirat će se u cilju izgradnje Kuće ženskih prava u Sarajevu sa željom sa sve žene u državi budu vidljive i da se njihov glas čuje.