Novosti

BMW potpisao ugovor s kineskim CATL-om


Njemački automobilski div BMW izvijestio je da je s kineskim proizvođačem litijskih baterija Contemporary Amperex Technologyjem (CATL) potpisao ugovor o nabavi vrijedan nešto više od milijardu eura.

Taj će ugovor najvećem kineskom proizvođaču litijskih baterija omogućiti izgradnju tvornice u Europi za proizvodnju baterijskih ćelija za električne automobile, kazao je glasnogovornik BMW-a Glenn Schmidt.

Prošle godine je ta kineska kompanija prodala litijske baterije ukupnog kapaciteta 11,85 gigawatsati, najviše u svijetu.

CATL razmatra potencijalne lokacije za izgradnju pogona za proizvodnju baterija, a njemačka savezna zemlja Tiringija nastoji ju privući da iskoristi pogone nedaleko Erfurta.

Iz CATL-a u petak nisu odgovorili na novinarski upit vezan uz najnoviju narudžbu. Daimler je već u maju s tom kineskom kompanijom sklopio ugovor o nabavi baterijskih ćelija za električna vozila. U CATL-u računaju i s nastojanjima kineske države da smanji zagađenje izazvano izgaranjem goriva u tradicionalnim motorima i da poveća prisutnost domaćih kompanija na inozemnim tržištima vozila koja kao pogonsko gorivo koriste nove energente.

Kina također želi preuzeti vodeću ulogu u procesu standardizacije baterijskih tehnologija i projektnih nacrta.
Najveći kineski proizvođač vozila s pogonom na nove energente BYD Co LTD najavio je ovog tjedna gradnju najveće tvornice litijskih baterija u svijetu i planira do 2020. godine povećati vlastitu proizvodnju baterija na 60 gigawatta godišnje, piše SEEbiz.