Tržišta i finansije

Kompanije gube milijarde tržišne vrijednosti zbog Amazona


Kompanija Amazon toliko je ojačala da vedri i oblači Wall Street-om. Dokaz za to je da je poslije dvije najave svojih poslovnih poteza bukvalno izbrisao milijarde tržišne vrijednosti i to čak osam kompanija.

Čak i nagovještaj giganta elektronske trgovine da bi mogao da preuzme novu industriju, može da izazove povlačenje investitora i u ovom slučaju pad vrijednosti akcija.

Amazon je, naime, najavio da će regrutovati preduzetnike da pokreću lokalne mreže za isporuku, što je potez koji može preusmjeriti poslovanje od prevoznika FedEx i UPS.

Zajedno, ove dvije kompanije su u četvrtak izgubile skoro tri milijarde dolara tržišne vrijednosti, dok je UPS imao najveće gubitke.

Nekoliko sati nakon te objave, Amazon je saopćio i da će kupiti farmaceutski on-line start-up PillPack, a to je sporazum koji već potresa zdravstvenu industriju.

Izvori su rekli za CNBC da je Amazon platio milijardu dolara za kompaniju.

Vijesti o ugovoru izbrisale su oko 14,5 milijardi dolara nizu kompanija, od drogerija i distrubutera lijekova (Walgreens Boots Alliance, CVS Health and Rite Aid, Cardinal Health, AmerisourceBergen and McKesson).

Walmart, za koga se priča da je za istu kompaniju nudio manje od milijardu dolara, izgubio je tri milijarde dolara u tržišnoj kapitalizaciji.