Tema u fokusu

Vijeće stranih investitora obilježilo 12 godina rada u BiH


Vijeće stranih investitora obilježilo je u sarajevskoj Vijećnici  12 godina aktivnog rada te organizacije u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik VSI-a Branimir Muidža istaknuo je da je u drugom izdanju “Poslovnog barometra” navedeno da nijedan ozbiljan strani investitor dosad nije izgubio svoj kapital u BiH, a 70 posto ih namjerava reinvestirati svoju dobit u naredne tri godine.

”To, s druge strane, znači da njih 30 posto to ne namjerava i zaista je za zapitati se zašto je to tako”, kazao je Muidža.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da mu je zadovoljstvo prisustvovati ovakvoj manifestaciji jer je u fokusu svih nivoa vlasti u BiH jačanje poslovnog okruženja i privlačenje stranih investicija, ali i poticanje domaćih investitora na ulaganja.

”Ono što raduje je da je anketa među stranim investitorima pokazala da bi, bez obzira na probleme koje je donijelo predizborno vrijeme, većina njih ponovo uložila u razvoj proizvodnih kapaciteta i novo zapošljavanje”, dodao je Zvizdić.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark naglasio je da su direktne strane investicije izuzetno bitne za zemlju kao što je BiH i da, iako je bilo određenog povećanja investicija u posljednjih godinu dana, to još nije dovoljno.

Precizirao je da je prema navodima iz “Poslovnog barometra” većina razloga za takvu situaciju vezana za poltičku klimu u zemlji.

“Poslovni barometar” čine rezultati istraživanja provedenog među članicama VSI-a koji će biti korišteni za unaprjeđenje poslovnog ambijenta, regulatornog okvira i efikasnosnosti administracije, kao i položaja kako domaćih tako i stranih investitora.

Na ceremoniji je naglašeno da VSI očekuje da rezultati istraživanja predstavljeni u “Poslovnom barometru” budu korišteni kao podloga, putokaz i orijentir za donošenje budućih odluka i ekonomskih politika, uključujući politike poreza i doprinosa, unapređenje vladavine prava, te poticanje investicija u BiH.