Novosti

Pogoršanje ekonomskih prilika može narušiti sigurnosnu situaciju u BiH


Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine uputio je dopis Vijeću ministara BiH, Ministarstvu vanjske trgovine BiH i Vladi FBiH kojim traži poduzimanje hitnih mjera za zaštitu metalske industrije.

Slijedom informacija o uvođenju ograničenja na izvoz u Evropsku uniju, čime bi mogla biti pogođena i domaća privreda, u prvom redu metalski sektor, Sindikat traži poduzimanje hitnih i konkretnih aktivnosti u duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Sporazuma o slobodnoj trgovini između zemalja centralne Evrope (CEFTA), radi preveniranja negativnih efekata i maksimalne zaštite domaće proizvodnje i radnih mjesta.

Navode da samo u Federaciji BiH u metalskom sektoru radi oko 24.000 radnika, te da su crna metalurgija i autoindustrija, koje bi se mogle naći na udaru, nosioci realnog sektora i najveći izvoznici. Stoga smatraju da osim državnih, u ovu problematiku moraju biti uključeni i nadležni entitetski organi.

Iz Sindikata navode da je bh. proizvodnja za evropske ali i globalne uslove skoro zanemarljiva, te ne može značajnije utjecati na evropsko ili svjetsko tržište. S druge strane, zbog činjenice da je realni sektor u BiH, i bez ovih mjera, suočen sa nizom strukturalnih problema, svako pogoršanje prilika bi potencijalno moglo dodatno ugroziti sigurnost radnih mjesta i posljedično socio-ekonomski položaj radnika.

”U Direktoratu za trgovinu Evropske unije moraju biti svjesni da ekonomski problemi, u zemlji sa ionako složenim ekonomskim prilikama, vrlo lako mogu postati i politički i sigurnosni problemi. Dakle, svako pogoršavanje socio-ekonomskih prilika građana može dodatno narušiti ionaku nestabilnu političku i sigurnosnu situaciju u BiH, čega u Evropskoj uniji moraju biti svjesni”, navedeno je u saopćenju Sindikata metalaca Federacije BiH.