IT i Tehnologija

Samsung u Indiji otvara najveću tvornicu pametnih telefona na svijetu


Južnokorejski proizvođač poznatih Galaxy pametnih telefona, Samsung Electronics Co., otvara najveću tvornicu na svijetu za proizvodnju mobilnih telefona u predgrađu New Delhija, glavnog grada Indije. Nova tvornica, prostire se na otprilike 14 hektara zemljišta.

“Ovako velika tvornica pomoći će Samsungu da odgovori na veliku potražnju u zemlji s 1,3 milijarde stanovnika u kojoj postoji svega 425 milijuna korisnika pametnih telefona” , izjavio je Fasial Kawoosa iz CyberMedia Researcha.

Dio je ovo Modine inicijative „Make in India” kojom nastoji privući kompanije da svoja postrojenja grade upravo u Indiji, ne bi li tako ojačao domaću proizvodnju. Indija je tako u prošloj godini privukla 62 milijarde dolara stranih investicija, što je dosad najveći iznos za ovu azijsku zemlju. Indijsko tržište pametnim telefonima naraslo je 14 posto prošle godine, s ukupno 124 milijuna isporučenih primjeraka. To je, prema podacima tvrtke International Data Corp, ujedno i najbrži zabilježeni rast u 20 najvećih tržišta pametnim telefonima.

Nova će tvornica imati kapacitet za proizvodnju 120 milijuna pametnih telefona godišnje, a proizvodit će sve od jeftinijih modela koji će koštati manje od 100 dolara, pa do skupocjenog Galaxy S9 modela.

Inače, Indija je prošle godine prestigla Sjedinjene Američke Države i tako postala drugo najveće tržište pametnim telefonima na svijetu, piše SEEbiz.eu.