Investicije

Treća sreća za dionicu Počitelj – Zvirovići


Državna kompanija Autoceste Federacije BiH raspisala je novi tender za gradnju dionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc, ukupne od 11,7 kilometara.

Ovo je, već treći tender na ovoj dionici koji se raspisuje u posljednje četiri godine, ali radovi, iako su financijska sredstva osigurana, nikako da počnu. Prvi tender bio je raspisan 2014., a posljednji u ljeto prošle godine. Oba su poništena na inicijativu Evropske investicijske banke (EIB), koja i financira ovu dionicu, vrijednu oko 200 miliona KM.

Prema raspisanom tenderu, javni poziv za izvođača radova ponovo se odnosi na dva lota, jedan je Počitelj – Zvirovići, a drugi čvor Počitelj – most Počitelj, koji je ukupne dužine 945 metara i visine od 100 metara. Most Počitelj najduži je most na Koridoru Vc, čijim je jamstvom predviđeno spajanje dvije obale rijeke Neretve. Radi se o jednom od najkompleksnijih mostova na Koridoru, čija je rasponska konstrukcija među stubovima 147 metara.

Planirano je da most prelazi preko magistralne ceste M-17 te preko lokalnih cesta i željezničke pruge. Prethodno raspisani, pa u kolovozu prošle godine poništeni tender, bio je objedinjen u jedan lot, što je ovog puta, prema uvjetima poziva, izbjegnuto. Novost je i da sada, u odnosu na prethodna dva poziva, nisu objavljene pretkvalifikacije nego će zainteresirani za ovaj višemilionski posao, odmah dostaviti svoje konačne ponude.

Predviđeni rok gradnje je 30 mjeseci od uvođenja izvođača radova na gradilište.