Novosti

Facebook kažnjen cifrom koju zaradi za sedam minuta


Facebook se suočava sa prvom novčanom kaznom zbog toga što nije onemogućio firmi Cambridge Analytica da dođe do informacija sa profila korisnika te društvene mreže.

Nadležna kancelarija britanske vlade, koja je istraživala skandal, saopćila je da namjerava da kazni Facebook sa 500.000 funti (663.000 dolara) zbog loše zaštite podataka.

To je maksimalna kazna koju povjerenik za informacije može da naplati zbog kršenja britanskih zakona o privatnosti podataka.

Kazna od pola miliona funti je mali iznos za Facebook koji, prema prijavljenih 11,97 milijardi dolara zarade u prva tri mjeseca ove godine, taj novac generira grubo svakih sedam minuta.

Ipak, to će biti prva opipljiva kazna za kompaniju zbog skandala, koji joj je ugrozio reputaciju i zbog kojeg je njen izvršni direktor Mark Zuckerberg svjedočio u aprilu u Kongresu SAD o podacima korisnika koje je kompanija učinila dostupnim trećim licima.

Krajem maja je svjedočio i u Evropskom parlamentu gdje se i izvinio zbog načina na koji je Facebook korišten za proizvodnju lažnih vijesti i miješanja u izbore.

Facebook je saopćio da je britanska kompanija Cambridge Analytica, kompanija koja je savjetovala američkog predsjednika Donalda Trumpa u izbornoj kampanji 2016. godine, došla do ličnih podataka 87 miliona korisnika. Cambridge Analytica, koja je u maju prestala da radi, saopćila je da je došla do podataka samo 30 miliona ljudi.