Novosti

Milićević: Federacija realizirala sve mjere iz Pisma namjere MMF-a


Federacija BiH je realizirala sve mjere iz Pisma namjere MMF-a – ističe dopremijerka i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Međutim, upozorava da usvajanje Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH izaziva zabrinutost u MMF-u i da je rezultiralo odgađanjem sjednice odbora direktora MMF-a, zbog čega je doveden u pitanje ukupan aranžman s ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

Ističe da je vrlo neobično da su se sve aktivnosti dešavale upravo tri dana prije održavanja sjednice odbora direktora MMF-a i razmatranja ocjene nakon pregleda.

Za provedbu Prijedlogu zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji, procjenjuje se, potrebno je oko 14 miliona KM. Predloženi zakon uz amandmane usvojio je prošle sedmice Predstavnički dom Federalnog parlamenta, a da bi stupio na snagu potrebno je da ga odobri i Dom naroda.

Analizu efekata ovog zakona trebali bi izvršiti predstavnici MMF-a, čiji se dolazak očekuje u BiH nakon što ove sedmice nije održana sjednica odbora direktora MMF-a.

To je u nedavnoj izjavi potvrdio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi govoreći da MMF-u treba dodatno vrijeme kako bi ocijenio nedavne odluke vlasti da povećaju beneficije za veterane u Federaciji i plaće u javnom sektoru u Republici Srpskoj.