Novosti

Mladi iz Hercegovine posao pronalaze na moru i zarade za cijelu godinu


”Imam dnevnicu od 240 kuna, ali napojnice su jako dobre. Nekad mi zna ostati još toliko, tako da nisam nezadovoljan. Rade se i subote i nedjelje zato što ja tako želim jer slobodan dan radim kao pomoćni kuhar u jednom restoranu, jedan tjedan sam prva smjena, idućeg tjedna druga. Ne kažem da je jednostavno, ali zaradim dovoljno za cjelogodišnji džeparac. Iduće godine sam maturant, a ne želim biti na teret roditeljima, tako da mi ovo dobro dođe. Znam da negdje ima i većih dnevnica, negdje su i manje, ali ja sam svojom zadovoljan”, govori 18-godišnjak koji je iz zapadne Hercegovine otišao na Makarsku rivijeru raditi kao konobar, a radi od početka jula.

Govori da trenutačno nema prevelikih gužvi, ali da u drugoj polovini jula očekuje više turista.

”Čak ni naši vikend-izletnici iz Hercegovine ne dolaze kao prošle godine, a razlog je Svjetsko prvenstvo. Kada završi ovo malo stresnije razdoblje koje nas sve ujedinjuje, onda će oni ovdje na razbibrigu. Vrijedi istaknuti da se ne plaća više tunelarina za tunel “Sveti Ilija”, tako da je mnogima to dobrodošlo”, govori ovaj 18-godišnjak.

Zbog spomenute tunelarine mnogi iz graničnih područja Hercegovine, prvenstveno Gruda, Posušja i Širokog Brijega, autobusima ili automobilom ujutro odu na posao, a vraćaju se nekad poslijepodne.

Ipak, takvih nema puno.

”Kuhar, konobar, slastičar, pomoćno osoblje… nitko nema luksuz sjesti jer uvijek se ima što raditi. A nakon posla većina je iscrpljena, tako da je najbolje onome kome je poslodavac omogućio smještaj. I to je važna stavka jer, ako se i mora plaćati stambeni prostor, jeftiniji je nego u stranim zemljama gdje naši ljudi idu, a neki imaju sreće pa da im poslodavac omogući stanovanje i hranu. Praktički, ako čovjek zna rasporediti, novac zarađen tokom ljeta ostaje u džepu”, kaže mladić.

Ono što je važno istaknuti je da Hrvatskoj nedostaje sezonskih radnika. Prije tri mjeseca Udruženje poslodavaca u hotelijerstvu tražila je oko četiri hiljade radnika. Ali, često se događa da radnike traže prevaranti, a najviše izvaranih bude, naravno, iz susjednih zemalja.

Iz udruge Gastronomadi, koja preko portala Gastroposao posreduje pri zapošljavanju u sektoru ugostiteljstva, kažu: “Čovjeku je na otoku obećana plaća od 14 hiljada kuna, radno vrijeme od šest popodne do ponoći, ima super smještaj. Ja znam da neće biti tako. Čuo sam 1001 takvu priču u posljednjih 10 godina koliko se bavimo ovime i nikada nije tako”, kaže Robert Ripli, predsjednik Gastronomadija.

Ipak, RH je posljednjih godina puno učinila na zaštiti sezonaca, tako da je uvedena mjera stalnog sezonca, gdje radnik iz BiH praktički tijekom cijele godine dobiva plaću, i kada ne radi, a ona je onda u srcu sezone prosječna u toj branši s obzirom na to da se isplaćuje i kroz ostale mjesece.

Također je u posljednjih pet godina stopa PDV-a u ugostiteljstvu mijenjana čak tri puta kako bi se poboljšala branša.