Novosti

BPK Goražde – Podrška radu Privredne i Obrtničke komore te Udruženja poslodavaca


U Ministarstvu privrede Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su potpisani ugovori s predstavnicima Privredne komore, Obrtničke komore i Udruženja poslodavaca BPK Goražde o korištenju sredstava po Programu podrške razvoju neprofitnih organizacija za 2018. godinu.

Ministar za privredu Anes Salman izrazio je zadovoljstvo realizacijom zajedničkih aktivnosti s ovim organizacijama kojima se doprinosi poboljšanju poslovnog okruženja u BPK Goražde. Jedna od tih aktivnosti, kako ističe ministar, odnosi se na unapređenje sistema praktične nastave, a realizuje se u saradnji ministarstava privrede te obrazovanja s Privrednom komorom.

“Zajedno radimo na projektu i svim drugim aktivnostima koje se odnose na dualni sistem obrazovanja i osiguranju praktične nastave za sve naše učenike u srednjim stručnim školama, što je sada aktuelno. Značajan partner Vlade BPK je i Udruženje poslodavaca te smo blizu da ponovo osnažimo Ekonomsko-socijalno vijeće, kao tripartitnu instituciju za rješavanje određenih situacija, zajedničku analizu svih prepreka i traženje najboljih rješenja za servisiranje svih potreba i pružanja podrške našoj privredi”, istaknuo je resorni ministar.

Ukazao je i na veoma dobru saradnju s Obrtničkom komorom gdje također postoji opredjeljenje za pružanje podrške u vidu određenih subvencija za obrtnike.

Predstavnici Privredne i Obrtničke komore te Udruženja poslodavaca iskazali su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Vladom i resornim ministarstvom, uz napomenu da bi bez njihove podrške rad ovih neprofitnih organizacija bio dosta otežan.

“Ovo nam puno znači. Ovo je jedna podrška za opstojnost naših kancelarija, da možemo nastaviti s radom i plaćati naše obaveze. Vjerujem da će se u budućem periodu iz budžeta resornog ministarstva izdvajati još značajnija sredstva za podršku ovim neprofitnim organizacijama, ali i obrtnicima”, rekao je Ahmed Popović, predsjednik Obrtničke komore BPK Goražde.