Tema u fokusu

Dizartove CNC mašine iz Sarajeva na kojima zavide i svjetske kompanije


Život piše nevjerovatne priče, a Jasmin Ahmić sa svojim saradnicima više do decenije ispisuje jednu takvu u poslovnom svijetu.

Ovaj iskusni poduzetnik pionir je u pravljenju CNC mašina na našem tržištu, a ono što je započelo kao hobi izraslo je ozbiljan posao. Sarajevska kompanija DIZART danas svoje proizvode izvozi u više od deset zemalja svijeta, a sve je krenulo iz garaže porodične kuće. Priča je to koja podsjeća na ”american dream”, s obzirom na to da su mnogi, danas uspješni biznismeni, u poslovne vode uplovili upravo iz garaže.

”Bio je to neobičan splet okolnosti i za naše uslove jedna nevjerovatna priča. U prošlosti sam radio neke druge stvari, a onda sam prije 12-13 godina odlučio baviti se nečim što niko drugi nije radio. Izbor je pao na CNC mašine i krenuo sam polako, a poslove sam protokolisao preko prijateljeve firme. Po prirodi volim da je pred zakonom sve čisto i legalno, tako da sam u toj firmi bio zaposlen i preko njega sam nabavljao materijal, prodavao mašine i sve je funkcioniralo super. Međutim, ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju mašine se više nisu mogle izvoziti ukoliko ne posjedujete određene certifikate, sigurnosne norme… Trebalo je obaviti detaljnu proceduru kako biste riješili svu administraciju, te sam odlučio – kad već to radim – da registriram vlastitu firmu, te sam dobio potrebnu dokumentaciju za izvoz u EU”, rekao je Ahmić u razgovoru za Poslovne novine.

Sarajevska kompanija trenutno posluje i na domaćem i na inostranom tržištu, ali kroz naredne dvije godine trebalo bi doći do promjene.

”Poslovanje je sada 50:50, ali mislim da će kroz dvije godine taj omjer u potpunosti biti na strani izvoza. BiH je malo tržište i mislim da smo ga već pokrili. Kada je riječ o poslu – CNC mašina je u principu produžena ruka IT-ja, a imamo softver kojeg sam doradio i on je maksimalno jednostavan za rukovanje, pa tako za nekoliko sati mogu obučiti nekog da radi na mašini”, govori Ahmić.

Garaža koju smo spominjali na početku teksta neće više biti glavno sjedište firme, s obzirom na to da se proizvodnja seli u nove prostorije. Nadležne institucije, naime, prepozale su ono što DIZART radi pa je ovoj kompaniji ustupljen prostor u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju ”Safet Zajko”. Kako je došlo do saradnje sa Općinom Novi Grad otkrio nam je direktor kompanije.

”Jedne prilike nazvao sam Vanjskotrgovinsku komoru jer me nešto interesiralo. I tako, pita mene gospođa koja se javila na telefon čime se bavim i ja joj nonšalantno odgovorim – ma ništa posebno, CNC mašine. Ona mi je odgovorila kako je to zanima, te izrazila želju da dođe vidjeti šta radimo. Došla je i ostala oduševljena, a tad smo radili u garaži u Buća potoku. Potom me je zamolila da dođem u VTK i održim govor, te sam pripremio prezentaciju. Vjerovatno su kroz to za mene čuli u Općini Novi Grad, pa sam jedan dan zaprimio poziv i pitali su me može li načelnik doći kod nas. Tako smo se upoznali u garaži i kroz razgovor s njim i na spomen edukacije kadra, on je došao na ideju da nam ponudi prostorije u Centru Safet Zajko. Rekao mi je da dođem izabrati zgradu, ali ja to nisam shvatio toliko ozbiljno. Zatim su me kroz nekoliko dana ponovo kontaktirali i rekli da me načelnik čeka dolje. Otišao sam, izabrao objekat, i danas smo tu. Prostor nam je obećan na deset godina, ali zbog zakona potpisali smo na tri. Moja obaveza je da oformim edukativni centar, da ga opremim vrhunskim softverima i CNC mašinama, te da educiram mladi, nezaposleni kadar. Edukacija će u prosjeku trajati tri mjeseca, a u tom periodu obuku će prolaziti tri do pet osoba. CNC operateri su inače deficitarno zanimanje, pa vjerujem kako će svi moći pronaći posao”, kaže Ahmić.

DIZART trenutno ima šest uposlenih, a proširenjem prostornih kapaciteta i obima posla vjerovatno će doći i do proširenja radnog kadra.

”Dolaskom u nove prostorije, odmah smo uposlili jednog radnika, a kako se posao bude širio tako ćemo i mi. Nisam od onih koji će zaposliti pet ljudi, a onda ih otpustiti za dva mjeseca. Tek kada vidim da je to sigurno i da posla ima dovoljno, onda ojačavam radnu snagu. U prošloj godini dosta smo ulagali, a trenutno glavnina posla obavlja se preko Irske”, istaknuo je Ahmić i prisjetio se jedne situacije:

”Kontakti za inostranstvo išli su preko mog dobavljača dijelova, a koji me prije desetak godina uvezao sa jednim klijentom. Godinama kasnije dobili smo priliku da se upoznamo u Sarajevu i taj čovjek nije mogao vjerovati da mi u uslovima u kojima radimo stvaramo takve vrhunske mašine. Odmah je telefonom pozvao nekoliko top evropskih kompanija koje imaju svu moguću opremu, kadar, prostor i kazao im kako oni nemaju pojma u odnosu na ono što Jasko radi u garaži”.

Konkurencija na tržištu je u većini slučajeva žestoka i beskrupulozna, ali tako nije u ovoj branši. Možda zvučni nestvarno, ali Ahmić tvrdi kako se međusobno pomažu i savjetuju, te jedni drugima pronalaze klijente.

”U našoj državi postoji nekoliko ljudi koji ovo prave na poluprofesionalnom nivou i sa njima nemam nikakav problem. U Srbiji se tri firme bave ovim poslom, a imamo takav odnos da je to nevjerovatno. Pomažemo se međusobno u svemu i zbog toga ovo možemo nazvati zdravom konkurencijom”, zaključio je Ahmić i dodao kako je veoma ponosan na to što je nedavna inspekcijska kontrola pokazala njegovo transparentno poslovanje od samog početka.

(Razgovarao: Alen MEHANOVIĆ)