Industrija

Tesla traži finansijsku pomoć od svojih dobavljača


Problemi s gotovinom u Tesli postaju vrlo ozbiljni kao što je niz analitičara i očekivao. Reuters je objavio kako proizvođač električnih automobila, inače poznat po nevjerovatnoj brzini trošenja novaca, traži od svojih dobavljača pomoć u obliku refundiranja prijašnjih isplata.

Vrijednost dionice pala je četiri posto nakon vijesti da Tesla traži povrat dijela novca kako bi se približio profitabilnosti koja mu je dosad uporno izmicala. Vijest je prvi objavio Wall Street Journal koji se poziva na dopis jednog od velikih dobavljača u kojem se tvrdi da je Tesla povrat novca opisao kao investiciju nužnu za nastavak poslovanja kompanije. Iako iz Tesle ovo nisu potvrdili, priznali su da traže popuste na neke projekte koji datiraju još u 2016.

Kako je Reutersu rekao jedan analitičar, pritiskanje dobavljača za buduće projekte nije neuobičajeno za autoindustriju, ali traženje rabata retroaktivno jeste. Vijest je tako pojačala nagađanja da će kompaniji trebati svjež kapital prije kraja ove godine, premda je šef Elon Musk tvrdio suprotno i obećao profitabilnost u trećem i četvrtom kvartalu ove godine (gubitak u prvom kvartalu ove godine bio je 709 miliona dolara).

Čini se kako je bacanje svih karata na Model 3, kojim Tesla pokušava zavladati segmentom tržišta pristupačnijih električnih automobila, počelo da uzima danak na ionako nestabilne finansije. S obzirom na nedavnu odluku kompanije da otpusti nekoliko hiljada radnika, ova vijest ne zvuči neuvjerljivo.