Novosti

Njemačka podržala Vanjskotrgovinsku komoru BiH


Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković susreo se sa Sebastianom Dammom, trgovinskim savjetnikom u ambasadi Savezne Republike Njemačke sa kojim je ragovarao o temama od značaja za poslovne zajednice dvije zemlje.

Sastanak je bio fokusiran na aktuelnu problematiku uvođenja kvota na čelik i aluminijum od strane Evropske unije, kao i problem viza za detaširane radnike.

Damm je u potpunosti podržao apel Komore upućen zemljama članicama Evropske unije kojim se poziva na poštovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te izuzimanje – suspenziju Bosne i Hercegovine iz najavljenih kvota. Kako je potpredsjednik Vuković istakao, uvođenje kvota od strane Evropske unije ne samo da prijeti da unazadi razvoj metalne industrije u Bosni i Hercegovini, već će navedeni problem ugroziti i strane kompanije i investitore koji u ovoj oblasti već dugi niz godina uspješno posluju na ovim prostorima.

Potpredsjednik je također istaknuo da problem viza za detaširane radnike mora biti hitno riješen s obzirom na to da će se nerješavanjem istog ugroziti realizacija već ugovorenih poslovnih projekata i poslovanje bh. kompanija u Saveznoj Republici Njemačkoj uopće.

Na kraju sastanka je zaključeno da je neophodno redovno i blagovremeno preduzimati sve neophodne aktivosti kako bi se gore navedeni problemi što prije rješili slijedom čega je za narednu sedmicu zakazan novi sastanak.