Novosti

Beč preuzima koordinaciju Dunavske strategije


Dunavsku strategiju Evropske unije ubuduće će voditi Grad Beč, odlučeno je u Splitu na sjednici nadzornog odbora Dunavskog transnacionalog programa i koordinatora iz država članica Dunavske strategije.

Strategiju razvoja za područje Dunava koja treba da unaprijedi privredni i društveni rast jednog velikog regiona prvobitno su Austrija i Rumunija predložile Evropskom savjetu. Nakon dugog procesa konačno je odlučeno da predsjedavajući koordinacioni biro bude u Beču.

Bečko koordinaciono tijelo “Danube Strategy Point” (DSP) treba da izradi akcioni plan, koji će biti uspostavljen radi usklađivanja sa programima za razvoj Evropske unije. Gradonačelnik Beča Michael Ludwig, tim povodom je izjavio:

Radujem se što je Beč izabran za sjedište ‘Danube Strategy Point’. Za Dunavsku strategiju Evropske unije zaslužno je intenzivno angažovanje Grada Beča posljednjih godina.“

Dunavski region je fascinantan region od izuzetnog strateškog značaja za Evropu. Dunav je najduža rijeka u Evropskoj uniji i na njenim obalama živi oko 115 miliona ljudi koji govore 12 različitih jezika i imaju drugačija privredna, historijska i društvena iskustva. Ukupno 14 država je dio Dunavskog regiona.

U zadatke Dunavske strategije Evropske unije između ostalog spadaju: obezbjeđivanje prostora za plovidbu, navigacioni sistem na Dunavu, ubrzavanje saobraćaja na granicama, izgradnja sistema vodosnabdijevanja, kanala i malih postrojenja, zaštita specifičnosti predjela, naseljavanje kečige, jedne od najstarijih stanovnika Dunava, saradnja sa univerzitetima, povećanje privredne konkurentnosti i drugi.