Investicije

MOL Grupa i APK dogovorili strateško partnerstvo za recikliranje plastike


MOL Grupa i APK AG u Merseburgu su potpisali sporazum o strateškoj saradnji, a kao prvi korak u saradnji MOL će podržati završetak APK-ove fabrike u Merseburgu.

Fabrika će poslužiti kao pilot projekt za inovativni proces na bazi otapala nazvan Newcycling, a koji omogućuje oporabu visokokvalitetnih materijala iz složenih višeslojnih pakiranja.

„U skladu sa strategijom MOL 2030, poduzimamo korake koji će rezultirati rastom poslovanja petrohemijskih proizvoda i ulazimo u intenzivnu industriju znanja zajedno sa strateškim partnerima. Uočavamo rastuću potražnju naših kupaca za recikliranom plastikom, a istovremeno smo posvećeni ideji kružne ekonomije i održivosti. Želja nam je postati lider u recikliranju u Srednjoj i Istočnoj Evropi, a ovaj sporazum označava prvi korak na tom putovanju. MOL, kao prepoznati proizvođač polimera u Srednjoj i Istočnoj Europi, zajedno s inovativnim partnerom kao što je APK, radit će na daljnjem razvoju tehnologije Newcycling i njenom korištenju u našoj ključnoj regiji gdje postoji značajna potreba i potencijal za recikliranjem plastičnog otpada”, rekao je Ferenc Horvath, izvršni potpredsjednik MOL Grupe.

APK je razvio Newcycling – inovativnu tehnologiju za recikliranje koja se može primijeniti na široku paletu mješovitih vrsta plastike i obraditi ih u visoko kvalitetne sirovine. Prvo Newcycling postrojenje koje će koristiti APK-ovu glavnu tehnologiju trenutno se postavlja u sjedištu kompanije u Merseburgu.

Jedan od temeljnih ciljeva strategije MOL Grupe 2030 je prošiti vrijednost petrohemijskog lanca kompanije. Vodeći se time, MOL Grupa planira uložiti oko 4,5 milijardi dolara do kraja sljedeće decenije u petrohemijske i hemijske razvojne projekte.