IT i Tehnologija

Srbijansko-američki startup Frame prodat za 160 miliona dolara


Srbijansko-američki startup Frame, otkupljen je od strane američke softverske cloud kompanije Nutanix.

Kako navodi SDX Central, i kako stoji u SEC podnesku, Frame je prodat za cifru od 165 miliona dolara, što je najveća javno poznata akvizicija za jedan startup iz Srbije. Kako je osnivač i CEO Framea Nikola Božinović objavio, akvizicija će biti finalizirana do kraja ovog mjeseca, tako da postoji mogućnost da će finalni dogovor odstupati od trenutno dostupnih informacija.

Kompanija Nutanix je softverska cloud computing kompanija osnovana 2009. godine. U 2016. izašli su na berzu, a sada se vrednuju na oko devet milijardi dolara. Frame je jedan od lidera u oblasti cloud softvera, a svojim proizvodima omogućava mnogim svjetskim organizacijama prebacivanje desktop aplikacija i softverskih alata u cloud. Kako je objavljeno u zvaničnom saopćenju Nutanixa, spajanjem dvije kompanije korisnicima će biti obezbjeđena prva do sada, “multi-cloud desktop-as-a-service platforma”.

Frameovi servisi će biti dostupni nakon finaliziranja akvizicije na third-party cloudima AWS-a i Azure-a, dok će detalji o dostupnosti na Nutanix Xi Cloudu i Google Cloud Platformi biti objavljeni kasnije.

Kako je Božinović objasnio u svom postu na Mediumu, kod Nutanixa su prepoznali duboko razumijevanje VDI-a (virtuelne desktop infrastrukture koju razvijaju i jedna i druga kompanija) i sjajnu inženjersku kulturu, ali odluku o akviziciji je ipak presudilo nešto drugo.

Dvije stvari su istinski oblikovale moje poglede i ubijedile su me da je Nutanix nešto posebno: jasan fokus na kulturu i duboko razumijevanje emocionalnih aspekata customer engagementa”, kazao je Božinović.