Tema u fokusu

Bogat i savremen proizvodni asortiman Bosnalijek izvozi na tri kontinenta


Uspješne kompanije ne moraju uvijek da budu iz velikih i razvijenih zemalja, a svojim poslovnim rezultatima to nam potvrđuje naša domaća kompanija Bosnalijek, koja iz godine u godinu bilježi sve bolje i uspješnije prodajne rezultate, kako na domaćem, tako i na izvoznim tržištima.

U 2017. godini, Bosnalijek bilježi prihod od prodaje u iznosu od 153 miliona KM, što predstavlja rast od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dobit prije oporezivanja iznosila je 13 miliona KM, što je za 12 posto više od dobiti ostvarene u 2016. godini.

Ova bh. kompanija pozitivan trend nastavlja i na izvoznim tržištima. Na inostranim tržištima u 2017. godini Bosnalijek je ostvario rekordnih 107 miliona KM, odnosno 70 posto svog ukupnog prihoda od prodaje.

Bosnalijek svoj bogati i savremeni proizvodni asortiman izvozi na tri kontinenta i trenutno prometuje na 21 izvoznom tržištu, među kojima je i dalje najuspješnije tržište Ruske Federacije. Svoje proizvode trenutno plasira u Albaniju, Armeniju, Azerbejdžan, Bjelorusiju, Crnu Goru, Gruziju, Hrvatsku, Jemen, Kazahstan, Kosovo, Libiju, Makedoniju, Moldaviju, Rusiju, Sloveniju, Somaliju, Srbiju, Tursku, Turkmenistan, Ukrajinu i Uzbekistan.

Zahvaljujući promišljenoj strategiji, te ukupnom nastojanju i predanosti radu zaposlenih u Bosnalijeku, ova kompanija se razvila u pravcu svjetskog uglednog i priznatog proizvođača lijekova. Stoga ne čudi da su danas Bosnalijekovi proizvodi prepoznatljivi  brandovi i nalaze se na tržištima Evrope, Azije i Afrike. Vodeći proizvodi ove kompanije su već duži niz godina Enterofuryl, Lysobact, Rhinostop i lijekovi iz kardiovaskularne linije proizvoda. Riječ je o veoma poznatim i zastupljenim proizvodima u svojm terapijskim grupama.

Vrijedno je još naglasiti da je Bosnalijek u 2017. godini uspješno okončao značajne projekte započete ranijih godina, prije svega, projekat izgradnje novog objekta Kontrole kvalitete u kojem su osigurani optimalni uslovi i vrhunska laboratorijska oprema, usklađena sa najnovijim tehnološkim dostignućima u farmaceutskoj industriji.

Također, značajno je istaknuti da je u drugoj polovini prošle godine Bosnalijek preuzeo udio u domaćoj kompaniji Pharmamed d.o.o, što je poticaj za daljnji razvoj ukupne farmaceutske industrije u BiH.