Novosti

Livno nudi nova radna mjesta za mlade


U Livnu je održan Business Forum Livno 2018 na kojem je predstavljena fondacija Linnovate, čija je osnovna zadaća uspostavljanje  tehnološkog parka i stvaranje perspektivnije budućnosti za mlade u Livnu i okolini.

Uoči početka konferencije jedan od osnivača Linnovatea Marin Jozić  kazao je kako je cilj fondacije izgradnja inovativnog poslovnog okruženja za stvaranje  perspektivnije budućnosti kako bi se mladima ponudila alternativa, zapravo mogućnost kreiranja samostalne i neovisne budućnosti, a rad fondacije uključivat će i sam rad u  podršci edukaciji, poduzetništvu, izvozu i financiranju.

Za iseljavanje mladih iz Livna i okruženja ne treba svu krivicu prebacivati na politiku. Svi smo zajednički odgovorni za taj problem i moramo se svi uskladiti i raditi da se napravi pozitivno okruženje gdje bi mladi mogli napraviti svoje karijere”, istaknuo je Jozić, osnivač softverske tvrtke Cox 4.

Među suosnivačima fondacije Linnovate je inovator i poduzetnik, te osnivač firme Rimac automobili Mate Rimac, koji je kazao kako mu je želja pomoći mladima koji žive na ovim prostorima da tu ostanu i razvijaju svoje potencijale.

Imam puno prijatelja, fakultetskih obrazovnih osoba koji nisu našli posao u Livnu te su svoj životni put nastavili u državama zapadne Evrope gdje rade na građevini, transportu. Želim da se to manje događa i zato smo u Livnu da pomognemo mladima, da im pružimo pomoć u počecima, bilo savjetima, infrastrukturom, financijama, a kasnije i u drugim izazovima”, istaknuo je Rimac.

On je u ovaj projekt do sada uložio 30.000 eura vlastitog novca i tu ne planira stati.

Čim krenu s firminim projektima očekivati je od mene i veća sredstva. Lično ću financirati najbolje projekte, ali treba raditi na tome da se i drugi poduzetnici uključe i pripomognu u radu fondacije”, dodao je  je Rimac.

Za početak je otvoren poslovni inkubator površine 300 metara četvornih, koji će budući poduzetnici moći koristiti kroz razne programe inkubacije, a sljedećeg mjeseca s radom bi trebao početi i Tehnološki park s 30 do 100 radnih mjesta.

Profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu Stipe Čelar naglasio je kako treba mijenjati navike mladih ljudi, posebno negativistički pristup oko kreiranja vlastitog posla.